https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМихаил Околийски: Най-голямото увеличение в бюджета на НЗОК е за извънболничната помощ

Михаил Околийски: Най-голямото увеличение в бюджета на НЗОК е за извънболничната помощ

“Най-голямото увеличение на средства в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е за извънболничната помощ, както първичната, така и специализираната”, заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването.

„В рамките на годишния профилактичен преглед сме предвидили много по-богат пакет от изследвания, които да проверят здравния статус на всеки човек. Ако има някакви наченки на заболяване, те да бъдат хванати в най-ранна фаза, съответно човекът да бъде лекуван“, посочи Околийски. По думите му в България лекарска помощ се търси основно в по-напредналите фази на заболяванията, което трябва да бъде променено. Той се позова на статистика, според която само една трета от хората в България ходят на профилактичен преглед.

„Продължават тенденциите за добрата подкрепа на болничното лечение. Всеки, който има нужда от такова, ще го получи. Насочено е и внимание към тези болнични заведения, които са разположени далеч от областните градове. За тях ще има специално финансиране“, коментира още той за приетия на първо четене бюджет на здравната каса.

„Правим профилактичен календар, който чрез Вайбър платформа ще осигури комуникацията между пациента и неговия личен лекар“, съобщи от Михаил Околийски.

Той коментира и ситуацията около избора на подуправител и депозираните оставки от страна на управителя и на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса. Според него това няма да се отрази добре на работата на касата.

“Управителят, който беше избран, се оказа един много смислен човек, сериозен и с него работехме много добре в надзора на здравната каса, създаден беше този бюджет, който е много балансиран. Сега този човек беше пожертван и ще трябва да се оттегли”, каза Околийски.

“Не съм политик, очевидно се търсят варианти за постигането на доверие, което много липсва в политиката, и да се върви напред на чисто. Но аз съм свидетел на работата в Надзорния съвет на касата и съм чувал колко голямо противопоставяне е имало предишни години, а сега се приемат най-смислените предложения”, коментира Околийски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X