https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВСС се чуди какво да прави след промените в конституцията

ВСС се чуди какво да прави след промените в конституцията

Какво да прави след промените в конституцията ще обсъди Висшият съдебен съвет. Кадровиците заедно с правосъдния министър Атанас Славов се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят проблемите, които ще се породят, след като промените в основния закон влязоха в сила на 26 декември, пише “24 Часа”.

С промените в конституцията беше премахнат Пленумът на ВСС, а кадровият орган беше разделен на два отделни съвета – съдебен и прокурорски. Според кадровиците проблемът е, че конституционните текстове влязоха в сила, а няма нов Закон за съдебната власт, който да детейлизира работата на двата съвета, а това създавало трудности в гражданския оборот, защото не се знаело кой е разпоредител с бюджетни средства.

Парламентът трябва да приеме нов закон, но до 6 месеца, както и в този срок да извърши промени в десетки закони, около 100.

В същото време ВСС има договори за обществени поръчки за 70 млн. лева във връзка с надграждането на Единната информационна система на съдилищата и за ремонти на съдебни сгради, които можело да останат неподписани, защото вече няма Пленум и председателстващ ВСС.

Пленумът обаче беше този, който се занимаваше с бюджетните и сградните въпроси на съдебната власт. Затова можело и да се получи така, че няма да има възможност да се платят сумите за текущи ремонти, няма да има кой да подпише новия договор за застраховка на магистратите, както и трудовите договори със служителите в администрацията на ВСС, които да бъдат разпределени между двата съвета – съдебния и прокурорския съвет, няма да има и кой да разпореди изплащането на заплатите на членовете на двата съвета и на служителите.

За да може да изпълняваме функциите си, трябва да се позоваваме на закона, смята Цветинка Пашкунова. Според нея преходните разпоредби в конституцията пораждали различни тълкувания. Шефът на ВАС Георги Чолаков предложи законодателят най-бързо да запише в съдебния закон, че двата съвета са юридически органи. Боян Магдалинчев пък попита кой ще бъде представляващ съвета и ще бъде ли записано.

Вероника Имова уточни, че ВСС не може да реши проблемите, а само да предложи решение. И тя е на мнение, че спешно трябва в съдебния закон и в закона за публичните финанси да се напише, че двата съвета са самостоятелни органи и им се дадат правомощия, “тъй като в момента двата съвета били административни органи без правомощия”.

Боян Новански даде и пример с два договора – единият за сградата на бул. “Стамболийски”, а другата за единната система на съдилищата. За него работата приличала на това някой да се яви с пълномощно от 1934 г. и да каже, че по нареждане на царя трябвало да построи сграда в Тутракан. И той постави въпроса кой ще плати тока, парното, водата и заплатите на служителите.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че народните представители са действали като учредител на власт и конституант и затова неговото изказване не можело да обвърже депутатите. Той се консултирал с членове на конституционната комисия и Министреството на финансите. Депутатите се ангажирали след завръщането си на работата на 10 януари да направят законодателни промени. Те казали, че в хода на дебата кадровиците не са изказали становище, което да индикира финансов проблем. Депутатите коментирали още с Атанас Славов, че самите те провели срещи с финансовото министрество и обсъждали варианти. Оттам казали, че проблем няма, ако двата съвета започват да действат самостоятелно. Проблем щяло да има, ако Пленумът продължи да действа.

Магдалинчев обърна внимание, че имало две тези – ВСС да продължи да действа, както сега, докато чака нов закон, или спешни законодателни промени. Той настоя за спешни промени. “От 26 декември не мога да подписвам никакъв документ и няма да подписвам”, добави Магдалинчев.

“Тук сме се събрали не да саботираме промените в конституцията. Има проблем, нашата молба е да ни подпомогнете в прилагането на конституцията”, каза шефът на ВАС Георги Чолаков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X