https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаФранс прес: Австрия заяви, че Шенген по въздух и вода за България...

Франс прес: Австрия заяви, че Шенген по въздух и вода за България и Румъния не е пълно присъединяване

Австрийското министерство на вътрешните работи припомни пред Франс прес, че отварянето на Шенгенското европейско морско и въздушно пространство за България и Румъния не представлява пълно присъединяване към Шенгенската зона.

“Шенген по въздух означава, че пътниците, идващи от Румъния и от България няма да трябва да преминават през паспортен контрол, освен този, който извършва авиокомпанията на гейта за отвеждане към самолета”, заяви за Франс прес австрийското вътрешно ведомство.

Пред френската новинарска агенция то добави, че понастоящем няма преговори за така нареченото пълно присъединяване към Шенген и не може да се посочи дата за това.

Присъединяването на Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г., към Шенгенската зона беше блокирано в края на 2022 г. от Австрия, припомня Франс прес и отбелязва, че в Шенгенското пространство пътуват свободно, без проверки по вътрешните му граници, над 400 милиона души.

Шенгенската зона включва 23 от 27-те страни членки на ЕС, плюс асоциираните към нея Швейцария, Исландия и Лихтенщайн.

Румъния и България обявиха, че са постигнали съгласие с Австрия, за да се ползват от свободно движение в Шенгенското пространство на морско и въздушно ниво, но въпросът за сухопътните граници беше отложен за по-късно, припомня Франс прес.

В началото на декември Австрия, която преди година бе наложила вето на присъединяването към Шенген на двете балкански страни, излезе с идеята за така наречения “Шенген по въздух” или “Въздушен Шенген”, като заяви, че е готова да приеме смекчаване на правилата, които управляват въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X