https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИван Иванов: Има две дружества, чиито цени на водата са надхвърлили социалната...

Иван Иванов: Има две дружества, чиито цени на водата са надхвърлили социалната поносимост – във Видин и в Ямбол

“Има две дружества, чиито цени на водата надхвърлиха социалната поносимост – това са дружествата във Видин и Ямбол, а в област Разград цената е много близо до прага на социална поносимост”, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на изслушването в парламента относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г.

“Когато дружествата представиха своите бизнес планове до 1 юли 2021 г., т. е. шест месеца преди започване на следващия петгодишен регулаторен период, имаше 10 от 28 области в страната, при които предложената от дружеството цена надвишаваше социалната поносимост – Монтана, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Видин, Хасково, Шумен, Кърджали и Сливен”, каза Иван Иванов. Той посочи, че след кореспонденция с КЕВР на всички тези дружества се е наложило да намалят цената като намалят прогнозни разходи за електроенергия, възнаграждения, инвестиции и др., за да влязат в социалната поносимост.

Според председателя на КЕВР доброто решение не е да продължава този модел дружествата да намаляват прогнозни разходи, за да влязат в социалната поносимост, а да се въведат водни помощи. Иван Иванов посочи, че това изисква от Народното събрание промяна в закона и да се даде възможност на социално слаби, бедни хора да ползват водата като всеобщо благо за своите хигиенни и домакински нужди, а останалата част от водата да бъде на цена, която отговаря на разходите за нейното доставяне, отвеждане и пречистване.

“За увеличението на цената на водата важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектора с 15%”, заяви Иван Иванов.

Той открои сред причините за повишаване на цената на водата във всички райони на страната – заложените стойности в бизнес плановете на всяко едно дружество – в този бизнес план, освен че се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, другият важен момент се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектор ВиК с 15 процента, договореното национално споразумение със синдикати и ВиК холдинг по времето на министър Виолета Комитова, обясни Иванов.

Иванов отбеляза, че КЕВР е длъжна да изпълни споразумението, което по думите му налага ежегодно увеличаване на цената на водата. Иванов изтъкна, че над 50 процента от разходите на ВиК дружествата отиват за увеличаване на заплатите на служителите. Той отбеляза, че ежегодната актуализация е въз основа на индекса на инфлация в страната и отбеляза, че ВиК операторите енергично протестират срещу прилагания от КЕВР общ индекс на инфлацията, без да отчита, че цените на металите и строителните материали, са се увеличили на сто процента.

“Тези фактори, които изтъкнах, като цяло дават 15 процента увеличаване цената на водата, средно за територията на страната”, добави Иванов. По думите му следващият фактор, който остава неразбран, е свързан със завършването на петгодишния регулаторен период през 2022 г., при който КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения. Той посочи, че 22 дружества в страната не са изпълнили своите инвестиции.

По думите на Иванов като наказателна санкция срещу въпросните дружества през 2023 г. е било направено намаление на цената на водата и отбеляза, че затова сега се увеличава с такъв процент. Той даде пример с дружествата в Берковица и Сливен, като отбеляза, че ако те са били изпълнили коректно инвестиционните си намерения, повишението на цената в Сливен е щяло да бъде 9,29 процента, вместо настоящите 40 на сто. Трябват сериозни реформи в управлението на ВиК сектора, каза Иван Иванов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X