https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитика130-годишният проект за тунел под Шипка няма да започне и тази година

130-годишният проект за тунел под Шипка няма да започне и тази година

Проектът за прокопаване на тунел под връх Шипка заедно с доизграждане на обходния път на Габрово няма да стартира тази година, а може би и догодина. Това стана ясно от отговорите на регионалния министър Андрей Цеков на въпроси на депутати от „Възраждане” и БСП в парламентарния контрол.

Договорът за тунела под Шипка – съоръжение, чието изграждане има вече 130-годишна история, бе сключен през 2022 г. Той е за инженеринг, т.е. изпълнителят трябва първо да го проектира, и да започне да го стори на следващ етап. Самото строителство ще трае 1280 дни, т.е. около 3 години и половина от датата на получаване на строителното разрешение.

“До там обаче съм песимист, че ще се стигне през тази година”, каза от трибуната Цеков.

Договорът е на обща стойност 358 млн. лв. и бе подписан още при редовното правителство на Кирил Петков с консорциум между „Пътни строежи – Велико Търново” АД, „Хидрострой” АД и „Пътинжеренигстрой-Т” ЕАД.

Срокът за самото проектиране е 240 дни, но още при започване на работата се оказало, че има много пропуски в заданието, което при работа със стари данни за терените не е никак чудно, каза от парламентарната трибуна Андрей Цеков.

Така още по време на служебното правителство срокът за проектиране бил удължен с още 192 дни и на практика още не е изтекъл.

Когато сегашното правителство дошло на власт – през юни м.г., новото ръководство на МРРБ установило, че има и явни фактически грешки в кадастралните карти на Габрово и Стара Загора, които първо трябва да се поправят и едва тогава проектантът да продължи да работи. Това наложило удължаване на срока за проектиране с нови 164 календарни дни.

Към момента тези грешки в кадастъра още не са отстранени и всичко това според министър Цеков означава, че едва ли проектът ще е готов до края на 2024 г.

Но не е само това – има и екологични съображения, които също все още не са изчистени. Оперативна програма „Транспорт и транспортна свързаност”, по която се финансира съоръжението, изисква да се представят доклади по ОВОС за терените, през които ще минава новият път, а там се намира Природен парк „Българка”. МОСВ е дало положително становище, но самото решение за одобрение на екомерките е обжалвано от еколози. На 9 февруари миналата година Административният съд на София е отменил това решение, решението на съда се обжалва от държавата във ВАС, но все още няма окончателно решение, обясни Цеков.

Заради всичко това все още няма и попълнена апликационна форма за кандидатстване, обясни министърът. В бюджета на АПИ като съфинансиране на този проект за 2024 г. са предвидени 32 млн. лв., които според Цеков има голяма вероятност да не бъдат усвоени.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X