https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗърнопроизводителите на среща в Министерския съвет

Зърнопроизводителите на среща в Министерския съвет

“В понеделник ще проведем среща в Министерския съвет с представители на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара и др. В нея ще участват премиерът акад. Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, финансовият министър Асен Василев и аз”, съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

Причината е декларацията на зърнопроизводителите с искания и предупреждения за нови протести. В нея те настояват и зърнопроизводителите да получат извънредни субсидии от 20 лв./дка за загубите, които търпят от войната в Украйна. Цената на пшеницата била паднала до рекордно ниски нива от 350 лв./кг, които не покривали себестойността.

Искането дошло изненадващо, и то след приемането на бюджета, след като миналата година те толерантно казали, че на тях помощ заради Украйна не им трябва, коментира министър Вътев.

“Всички знаем, че трябва да бъдем коректни и да проведем много внимателни разговори реално кой има нужда и кой какви загуби търпи вследствие на войната и пазарната ситуация. Такъв анализ е възложен на екип от министерството и с него ще отидем на срещата. Аз очаквам обективност и почтено отношение от страна на всички земеделски производители, тъй като е известно, че в икономиката има печалба от мащаба, т.е. трябва ли всички да получат, дори най-големите”, попита Вътев.

“Не трябва просто да се раздават едни пари на всички, а да е според щетите, коментира Вътев. И припомни, че компенсации заради войната са получили и оризопроизводителите, въпреки че Украйна не произвежда ориз и не влияе на този пазар”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X