https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитика"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внасят обща конституционна жалба

“Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” внасят обща конституционна жалба

„Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН) внасяме обща жалба до Конституционния съд (КС), т. нар. искане, срещу двете решения, с които бяха избрани двама конституционни съдии от квотата на парламента. Това каза пред медиите Петър Петров от „Възраждане“ в присъствието на депутати от левицата и ИТН.

Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден.

Днес Народното събрание прекрати пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като депутат. Тя и Борислав Белазелков се очаква да положат клетва като конституционни съдии този петък.

Освен това „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН смятат, че двете решения в частта, в която визират деветгодишен мандат на двамата избрани конституционни съдии, също са противоконституционни. На няколко основания, развити в тази обща конституционна жалба, ние се надяваме да убедим сегашния състав на КС, че този избор на двама съдии не само е недемократичен, противоречи, както на принципите, които самата „сглобка“ – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната -Демократична България“ и ДПС приеха за прозрачност и легитимност при избора на органи, а и на всички принципи, върху които е изградена българската държава, допълни Петър Петров.

Вчера и президентът Румен Радев сезира КС във връзка с избора на Атанасова и Белазелков.

На въпрос защо трите групи внасят жалба до КС, след като такава вече има от президента Радев, от „Възраждане“ уточниха, че постъпват, „както бе обявено още по време на дискусиите, протекли в една изключително експресна процедура, която умишлено бе направена така, че да попречи на правилната преценка на народните представители – бе заявено, че ще бъде внесено подобно искане”. Опозиционните партии сме последователни в това, което казваме, изготвихме едно общо искане и днес го внасяме, добави Петров. По неговите думи държавният глава също има право да внася искане, „доколкото ролята е на балансьор между властите“.

Във връзка с поисканата вчера оставка на Радев от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Петров посочи, че всеки може да прави каквито искания намери за добре. Това, което виждам до момента, е, че президентът оспори, както и ние, промените в Конституцията, каза депутатът от „Възраждане“ и допълни, че е нормално ръководителите на „сглобката“ да искат оставката на човека, който оспорва техните решения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X