https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПротест срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

Протест срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

Протест срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии ще се проведе днес от 18.00 ч на площад “Независимост” в София, предаде БНТ.

Според организаторите от Инициатива “Правосъдие за всеки” – изборът е непрозрачен. Адвокатски колегии от цялата страна също поискаха депутатите да отменят гласуването си за избора на Атанасова и Белазелков.

Прекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа точка от проектопрограмата за работа на парламента днес. Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания – 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание.

Вчера президентът сезира Конституционния съд срещу избора на двамата нови съдии. Един от мотивите на държавния глава е, че в решението на парламента е записан деветгодишен срок на мандата им при положение, че две години от него са изтекли. Румен Радев призова също Атанасова и Белазелков да не полагат клетва, докато Конституционният съд не се произнесе по казуса. Двамата нови съдии бяха избрани в петък, с гласовете на конституционното мнозинство – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X