https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество240 ученици от 12 училища в Русенско участваха в поредица от обучения,...

240 ученици от 12 училища в Русенско участваха в поредица от обучения, насочени към превенцията на домашното насилие

240 ученици от 12 училища в Русенско участваха в поредица от обучения, насочени към превенцията на домашното насилие. Фокусът на инициативата, която бе част от предвидените дейности по проект „Партньорство с кауза“, реализиращ се от Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация, беше поставен върху образователни семинари и беседи с деца и тийнейджъри.

По време на дискусиите учениците се учеха как да разпознават и реагират при прояви на насилие както във физически, така и в емоционален план. Целта на обученията е да се преодолее стереотипното отношение относно ролите и отговорностите на мъжете и жените в семейството и обществото, а също и да се развие нулева толерантност сред подрастващите към домашното насилие. Идеята е училищната общност да се превърне в по-сигурно място за децата, където насилието и злоупотребата на основата на пола са сведени до минимум, а стереотипното мислене по отношение на пола е трансформирано в конструктивно сътрудничество между момичетата и момчетата, от една страна и между ученици и учители, от друга.

Според областния управител Данаил Ковачев подобни инициативи имат голям положителен ефект, защото са ключов елемент в изграждането на едно общество, което има силна гражданска позиция. „Осъзнатото и активното общество е истинската гаранция за превенция на насилието“, допълни Ковачев. Той бе категоричен, че ще продължи по всякакъв начин да оказва съдействие за реализиране на подобни инициативи.

В България данните са доста стряскащи. Те сочат, че всяка четвърта жена в страната ни е жертва на домашно насилие, а според доклад на фондация „Партньори – България“ отпреди няколко години цифрата е още по-притеснителна – една от три жени търпи насилие в собствения си дом. Ситуацията е още по-трудна и опасна за децата, които са пострадали или са станали свидетели на насилствени актове. Често те нормализират насилствената реалност, непознавайки друга, следват я и попадат в модела насилник – жертва и не на последно място пренасят агресията в училище.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи жени в региона, чрез включването им в тези процеси, както и да се повиши капацитета на професионалистите за приложението на чувствителен към половете подход за превенция на насилието при работата им. Освен това благодарение на него се предоставя и подходящо учебно съдържание за учениците от начален и среден курс.

Посредством обученията се прави опит да се развият и обогатят знанията на учениците по теми като полови стереотипи, дискриминация и неравнопоставеност на половете, с фокус върху превенция и противодействие на домашното насилие, разпознаването му и търсене, и получаване на защита за деца, свидетели или пострадали от агресия в дома си.

Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на лица от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. До края на миналата година от услугата са се възползвали близо 220 души от региона.

За подкрепата си областният управител получи поредно благодарствено писмо от Клуб „Отворено общество“ – Русе. От организацията изказват и голямата си благодарност на началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, която е проявила ангажираност и съдействие за реализиране на инициативата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X