https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРодители и директори на диаметрално противоположни позиции за идеята за повече отсъствия

Родители и директори на диаметрално противоположни позиции за идеята за повече отсъствия

Организации на родители и на училищни директори изразяват диаметрално противоположни позиции по предложението на Министерството на образованието отсъствията на учениците по семейни причини да бъдат увеличени до 15 дни за една учебна година.

Целта на предлаганата промяна е облекчаване на семействата и намаляване на административната тежест за училищните директори.

Сега учениците имат право да отсъстват до 3 учебни дни със заявление от родителя до класния ръководител и до 7 учебни дни с разрешение от училищния директор.

Много родители имат нужда от увеличение на броя на дните, в които децата им могат да отсъстват от училище по семейни причини, коментира пред БНР Яна Алексиева от Асоциация “Родители”:

“Лекарите съветват, когато дали детето или ние сме с първи симптоми болни, да останем вкъщи, да се погрижим за първите 24 часа”.

Данко Калапиш, координатор на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета за София град и област и директор на 107-о основно училище “Хан Крум” в столицата, изрази различно мнение по предложението на МОН за отсъствията на учениците:

“Изразяваме несъгласие с приложения текст, първо защото това са още 5 дни отгоре. Второ, при отсъствие на ученик повече от 10 учебни дни по уважителни причини следва да се представи обща подкрепа за личностно развитие чрез допълнително обучение. Тези дни в голяма степен се използват като нерегламентирани почивки от голяма част от родителите”.

Междувременно от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета предложиха за една учебна година да има до 14 дни отсъствия по семейни причини – до 7 за всеки срок. Предложението на МОН за 15 дни е в процес на обществено обсъждане до 5 март.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X