https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗаявления за ученическите отсъствия се оказаха с разрешителен режим

Заявления за ученическите отсъствия се оказаха с разрешителен режим

Заявленията за извиняване на отсъствията на учениците по семейни причини в някои училища се оказват не с уведомителен, а с разрешителен режим. За това сигнализира родителят Ирина Манушева, инициирала подписка за увеличаване на дните, в които родител може да освободи детето си от училище по семейни причини, пише “Сега”.

Промените в наредбата за приобщаващото образование, с които въпросните дни бяха увеличени от 10 на 15, бяха обнародвани в “Държавен вестник” на 19 март. Според тях учениците могат да отсъстват от училище по уважителни причини “до 15 учебни дни в една учебна година с мотивирано заявление от родителя до класния ръководител, но не повече от 5 дни наведнъж”. Заявлението следва да подаде преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят трябва да уведоми класния ръководител в първия ден от отсъствието на ученика от училище.

Оказва се обаче, че в заявленията за ползване на 15-те дни, които някои училища са пуснали на сайтовете си, режимът не е уведомителен, а разрешителен. В отрязък от подобна чисто нова бланка на столично училище, публикуван от Манушева, пише следното: “Надявам се да счетете изложените причини за основателни и да разрешите отсъствието. В случай на отказ, моля да бъда уведомен/а своевременно”. Преди тази разпоредба от родителя се иска да посочи точно причините, поради които се налагат отсъствията на детето му.

“Това НЕ Е уведомителен режим. Надявам се в най-скоро време МОН да изпрати официални разяснения до РУО, а те – до училищата, за да няма недоразумения. Неслучайно по време на обсъждането имаше предложения да отпадне думата “мотивирано” (заявление – бел. ред.) като предпоставка за различни тълкувания. Те, разбира се, не бяха взети предвид (за разлика от нечии настоявания за допълнителни ограничения). Само навременни и ясни указания на МОН ще разсеят съмненията и ще потвърдят категоричните изявления на министър Цоков, че говорим за уведомителен, а не за разрешителен режим”, посочва тя в свой пост във Фейсбук.

Проверка на медията показва, че все още масово училищата не са качили на сайтовете си заявления за извиняване на отсъствия от родител до 15 дни. В някои от тях, които са публикували подобни бланки, документите са объркващи. В началото те започват с: “Уведомявам ви, че синът/дъщеря ми ще отсъства..”, след което завършват с познатото: “Надявам се да счетете възложените причини за основателни и да разрешите отсъствието”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X