https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаРадан Кънев: Процесът на прочистване на съдебната система от корупционни зависимости е...

Радан Кънев: Процесът на прочистване на съдебната система от корупционни зависимости е неизбежен и не трябва да спира, но той трябва да обхване и службите за сигурност

“Процесът на прочистване на съдебната система от корупционни зависимости е неизбежен и не трябва да спира, но той трябва да обхване и службите за сигурност”, заяви в Благоевград евродепутатът от ЕНП/Християндемократи Радан Кънев, който беше гост-лектор в Американския университет по темата за разширяването на Европейския съюз.

“Европейските институции отдавна са наясно с проблемите на съдебната система у нас, но решението им е тук, в България”, каза Радан Кънев и припомни, че още през 2020 година е предизвикал дебат по тази тема и последваща резолюция на Европарламента.

“Положително се посрещат конституционните промени и се очакват следващи законодателни промени, които да ги надградят. Мисля, че има воля и прочистването и подреждането се случва и е следствие на проблематика, която преди беше табу”, каза Кънев.

Освен конституционната реформа и промяна на законодателството в посока независима съдебна власт, последните разкрития повдигат още един важен въпрос, заяви Радан Кънев: “Това е състоянието на службите в България, защото подобно паралелно правосъдие би трябвало да е разбито от ДАНС, което поставя въпросът дали хора на ДАНС на са били чести гости в онзи клуб“.

Истерията около предстоящата ротация в изпълнителната власт е нелогична, коментира евродепутатът и предложи решение:

“Проблемът в МВнР да бъде решен лесно, ако не е бой на петли, а сериозна политика. Не да се обединяват постовете, а да се разделят постовете на външен министър и министър по европейските въпроси”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X