https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЕмил Ефтимов: Трябват ни 2,5% от БВП, за да наваксаме с модернизацията

Емил Ефтимов: Трябват ни 2,5% от БВП, за да наваксаме с модернизацията

Държавата да осигури 2,5% от БВП за разходи за отбрана в следващите години, за да може тя да напредне с модернизацията. За това апелира началникът на отбраната Емил Ефтимов. Днес той представи анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г., на който присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев и президентът Румен Радев.

“Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре. В близките десетилетия ще се харчи за отбрана. Ние изоставаме в регионален план и затова инвестициите в отбраната трябва да бъдат обект на широк консенсус в обществото”, каза Ефтимов.

“За да наваксаме изоставането, се говори за 2% от БВП като минимум. Има технологично време това да даде резултат, когато достигнем процента. Румъния харчи по 2% от БВП от 2017 г. и сега се вижда колко са напред. Ние, след като сме изостанали, този авариен план не трябва ли да бъде – да се вдигне БВП за отбрана, да наваксаме по отношение на въоръжение и техника. Набирането на личен състав е свързано със състоянието на въоръжението и техниката. И тогава, след няколко години, може пак да паднем на 2%. Говоря за 2,5% от БВП. Ако има консенсус и воля, аз апелирам да наваксаме”, обясни началникът на отбраната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X