https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТуризмът в протестна готовност

Туризмът в протестна готовност

Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите в Черно море.

“Сектор “Рибарство” не включва само риболовен фонд. България има много предприятия, които затварят кръга на производство – от водата до масата. Рибите най-вероятно ще изпаднат в стрес. Дълбочината, на която бяхме информирани, че ще бъдат изградени ветропарковете, е твърде близка. Най-вероятно ще трябва да плуваме по-далеч, да ходим пред румънския бряг, пред Грузия, Украйна, за да ловим риби, които да доставяме. Хората са потънали в заеми, за да изплащат кораби, фабрики, а ние нямаме сигурност”, коментира изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти д-р Йордан Господинов в студиото на “България сутрин”.

По думите на съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров ветропарковете в морето биха донесли щети и на заведенията, защото туристът ще вижда перки и няма да се наслаждава на хубава гледка.

“В нашето Черно море се наляха много средства за изграждане на добра инфраструктура. Нека излязат повече енергийни експерти и да се помисли дали всяко нещо, което е зелено, трябва да се приложи, защото е евтино”, добави Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Господинов уточни, че не са против зелената енергия. Според него България трябва да се развива, но не на всяка цена и не за сметка на определени сектори.

“След 80-90 метра ние не ловим морски обитатели, защото няма живот. Трябва да се направи дълго двугодишно изследване как ще повлияят на видовете, на екосистемите, на икономиката. Секторът е неглижиран и не се знае дали след монтирането на тези перки ще можем да съществуваме. Десетки милиони са теглили фирмите да направят фабрики. Рибарите са готови на стачни действия”, заяви д-р Господинов.

“Начинът, по който се прие законът на първо четене, е меко казано вулгарен. Не се вземат адекватни мерки – да си напишат домашното и да изтеглят закона, първо да кажат какво се случва с хората, които си изкарват прехраната от местата, където искат да слагат перки”, призова Петров.

Д-р Господинов обясни, че в исканията им няма никаква политическа ангажираност и посочи, че са търсили контакт с всички политически сили.

“Става въпрос за икономически интереси и поминък. Искаме да запазим поминъка си и се борим за прехраната си. Този закон ще свърши работа само на офшорните вятърните инвеститори. Перките може да действат като риф, не знаем дали няма да се промени и температурата на водата”, каза изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

“Германия, Англия, Дания и Люксембург нямат летен туризъм – затова могат да си позволят да слагат перки. И същите идват на море у нас. Защо да идват у нас, за да гледат перки ли? Защо в Ница няма перки?, попита Петров.

“България да се развива с ресурсите, които има, да не се опитваме да вкарваме неща, които не са пригодни. Това ще доведе до икономически срив”, предупреди Петров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X