https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПредпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено

Предпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено

Предпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено. Това съобщи европейският комисар по транспорта Адина Валян пред Аджерпрес в Брюксел. Проектът беше внесен от Румъния по фондовете за военна мобилност в началото на декември миналата година и бе представен като шосеен мост с възможност за железопътен, пише БТА.

Вчера в Брюксел Адина Валян отбеляза, че според последните европейски инфраструктурни карти, приети наскоро, Гюргево-Русе 2 трябва да е пътен и жп мост.

„Освен това Комисията инвестира стотици милиони във възстановяването на железопътната линия Букурещ-Гюргево. Напълно естествено е този коридор да продължи на юг, особено в контекста на новите възможности за свързаност в Егейско море от Гърция, България, тоест по Коридора Север-Юг, на който Румъния се намира в момента. Коридорът Север-Юг – от Балтийско море до Егейско море, с връзка с Черно море. Така че е много важно този мост да отговаря на стандартите и Комисията е напълно готова да инвестира в него“, каза еврокомисарят по транспорта.

Като втори важен проект, свързан с Дунав, тя очерта „Бърз Дунав“, който предвижда подобряване на корабоплаването.

“В контекста на коридорите на солидарност с Украйна, превозът на стоки по Дунава от дунавските пристанища на изток по река Дунав нагоре по течението към Централна Европа и други пристанища, италиански или хърватски – това е изключително важно”, обясни Адина Валян. Според нея контекстът е благоприятен и проектът ще получи подкрепата на ЕК.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X