https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКирил Петков: Имаме задачата т.нар. постоянни властови системи да ги направим институции

Кирил Петков: Имаме задачата т.нар. постоянни властови системи да ги направим институции

“Една от големите грешки на нашата общност е чувството, че едва ли не ние знаем и можем повече и трябва всички други общности да ни слушат. Но това, което разбрах, е, че за да може те да ни слушат, те трябва да разберат защо тяхната общност ще е по-добре. Другото, което осъзнах, е, че движението на България не е нашето желание – ние можем да сме двигател, движението на България е как всички тези общности си взаимодействат”, заяви съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков по време на изказването си на Третата национална конференция на “Да, България”.

“Ние представляваме една общност, която е разнородна, не е направена в калъп, но има няколко характеристики, които са общи”, каза Петков и обясни, че това са свободните хора, които създават добавената стойност в България, както и че независимо от професиите си, наистина са свободни хора с обща визия – европейското бъдеще на страната.

Той изчисли, че демократичната общност в България е 1 млн. души.

“Ние не сме сами. Другите общности са също там. Има една голяма общност, която не иска промяна. Не защото са лоши хора, а защото се страхуват, че в този вариант, че всяка една промяна ще им донесе накърняване на техните интереси. Те казват: “Тази система не е хубава, но работи за нас”. Тази общност е там, ние не можем да я изпарим. Има една друга общност, която си спомня младите си години по време на комунизма, когато са били щастливи, силни. И тази общност е там и не можем да я изпарим. Има една общност, която за съжаление е била потисната много по време на комунизма с варварски подходи, това да ти сменят името е нещо ужасяващо. И тази общност още носи раните от това време”, обясни той.

Петков обяви, че той и колегите му са успели да направят първата връзка между демокрацията и съдебната власт, както е трябвало да стане преди 30 години.

И пред делегатите на конференцията Петков настоя за независими регулатори, служби и съдебна власт.

“Ако заедно постепенно правим пукнатини в тази система и по пътя не говорим само на нашата общност, а на всички общности в България, че всички ще са по-добре, ако нашата мечта се случва, България ще тръгне в посоката, в която ние вярваме”, каза той. Като пример за успех даде спечелването на кметските избори в София от Васил Терзиев и големия брой районни кметове. Тогава много познати му звъннали, недоволни от ниския резултат на Терзиев, но той се обнадеждил от очакванията, че всичко по-малко от това ще е огромно разочарование.

Според Петков някои от кметовете на ГЕРБ биха избрали Асен Василев за финансов министър, който да подготвя държавния бюджет, пред наследника си Владислав Горанов от ГЕРБ. Причината са заделените средства за общински проекти.

“Една друга общност, не нашата, вече вижда предимството на промяната. Ами за етническите турци, помаци? Ако ние наистина инвестираме в образованието, което се надяваме да направим, и в здравеопазването, институционалността, обществените поръчки, така че да не трябва да си специален с връзки и контакти, а може да си просто най-добрата строителна фирма, за да спечелиш една обществена поръчка. Аз ви гарантирам, че много от фирмите и предприемачите от тази общност ще видят плюса”, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X