https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИсторическа възстановка и официална церемония на 18 март в Русе в памет...

Историческа възстановка и официална церемония на 18 март в Русе в памет на Ангел Кънчев

На 18 март /понеделник/ в Русе ще бъде почетена паметта на един от героите на българското Освобождение – Ангел Кънчев. Преди 152 години, на 5 март /по стар стил/ той слага край на живота си на пристанището, преди да бъде заловен от османските власти в опит да премине по комитетски дела в Румъния, съобщават от общинския пресцентър.

От 10:30 ч. на кея до Понтон №5 русенският клон на Национално дружество „Традиция” ще представи историческа възстановка на събитията от трагичния ден. След нея присъстващите на събитието ще се отправят към паметника на революционера на бул. „Славянски”.

В 11 ч. община Русе организира официална церемония с отслужване на заупокойна молитва от Русенската Света митрополия и поднасяне на венци и цветя от гражданите. В честването ще се включат Общинският духов оркестър, Мартин Сиромахов от Вокално студио „Слънчеви ноти” с ръководител д-р Наталия Константинова и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Движението на автомобили в района на паметника ще бъде преустановено между 10:45 и 11:30 часа, като се призовават водачите да освободят мястото от паркирани превозни средства.

Желаещите да положат венец следва да го заявят писмено на имейл [email protected].

Ангел Кънчев е роден в Трявна и умира едва на 22 години в Русе. Той участва във Втората българска легия в Белград, а през лятото на 1871 г. е назначен от БРЦК за помощник на Васил Левски, с който става близък другар. Изиграва важна роля в сформирането и дейността на Русенския революционен комитет. Отличен оратор, той държи сказки, изнася беседи в училища, черкви, събира над 1000 народни песни, грижи се и за духовното израстване на българите.

На 17 март 1872 г. /5 март по стар стил/ Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!”.

В Русе има два паметника на революционера – в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X