https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВ Русе кардиохирурзи ще оперират сърце без да спират дейността му

В Русе кардиохирурзи ще оперират сърце без да спират дейността му

В Русе откриха едно от най-съвременните кардиохирургични отделения в страната и цяла Източна Европа.

Новата кардиохирургия се намира в УМБАЛ „Медика“ и разполага с последно поколение апаратура както за извършване на сложни операции, така и за високотехнологична следоперативна грижа в реанимационен сектор с 8 легла и още 2 в изолационен бокс. На практика отделението по кардиохирургия представлява цял комплекс, който включва и отделение по предварителна подготовка на пациентите, на които им предстоят сърдечни операции. Началникът на кардиохирургията д-р Георги Игнатов посочи, че в отделението може да се извършва пълната гама от операции в сърдечната хирургия. Понастоящем в отделението не се правят единствено два вида операции – такива при вродени малформации при деца и сърдечни трансплантации.

Дейността на отделението е стартирала в края на миналата година, а от февруари тази година се извършва т.нар. отворена сърдечна хирургия. Оттогава не е спирала дейността на отделението и постепенно се разширява. До момента са извършени няколко комбинирани хирургични операции, които са били с много голям обем и сложност, а миналата седмица е извършена минимално инвазивна манипулация, както и имплантация на безшевни клапи.

Във вторник пък ще бъде направена операция на сърцето без да се спира неговата дейност. Лекарите от отделението споделиха, че сред най-големите им амбиции е развитието на тотална ендоскопска сърдечна хирургия и роботизирана хирургия.

От своя страна управителят на болницата проф. д-р Кирил Панайотов посочи, че откриването на това отделение е изключително важно за целия регион.

С откриването на новата структура Русе става шестият град в страната с кардиохирургично отделение.

Проф. Панайотов сподели, че в скоро време има амбицията да бъде открит постоянно действащ сърдечно-съдов център, който ще бъде обезпечен както от екип от кардиолози, така и от водещи специалисти в сферата на съдовата хирургия. Преди откриването на отделението, ежеседмично на 3 – 4 пациенти, преминаващи през болницата, им се е налагало да търсят помощ в други градове, тъй като са имали нужда от оперативно лечение. В отделението по кардиохирургия в Русе ще работят около 20 специалисти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X