https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниКремъл отказа коментар за това, че през 2022 г. САЩ са се...

Кремъл отказа коментар за това, че през 2022 г. САЩ са се подготвяли за руски ядрен удар в Украйна

Кремъл отказа днес да коментира информацията на американския телевизионен канал Си Ен Ен, че в края на 2022 г. САЩ са започнали усърдно да се подготвят за евентуален руски ядрен удар в Украйна, предаде Ройтерс.

В събота Си Ен Ен информира, че правителството на президента Джо Байдън е било обезпокоено най-вече от вероятността Русия да използва тактическо или бойно ядрено оръжие в Украйна. Американският телевизионен канал съобщи, че разузнавателните служби на САЩ са получили информация за разговори между руски представители, в които изрично се е обсъждал ядрен удар през 2022 г.

“Слухове от този род излизат в различни вестници”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Не мисля, че си заслужава какъвто и да е коментар”, добави той.

В същото време Песков коментира призива на папа Франциск към Киев за мирни преговори. Предстоятелят на Римокатолическата църква заяви, че Украйна трябва да “има куража да развее бялото знаме” и да преговаря.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин каза, че подобен призив на папата е “напълно разбираем” и че Русия е готова да седне на масата на преговорите. Според Песков Киев изключва възможността за преговори поради погрешното си убеждение, че Западът може да победи Русия.

Москва нарича войната си в Украйна “специална военна операция”, чиято цел е да гарантира собствената ѝ безопасност, докато за Киев и Запада това е яростна завоевателна война в колониален стил, отбелязва Ройтерс.

“Напълно разбираемо е, че той (папата) говори за ползата от преговори”, обяви Песков пред представители на медиите, добавяйки, че президентът Путин многократно е заявявал желанието на Москва да преговаря, противно на позицията на Киев.

“За жалост и изявлението на папата, и заявеното многократно от други страни, включително и от наша, в последно време срещат категоричен отказ”, добави говорителят на Кремъл.

Той отбеляза, че ситуацията на бойното поле в Украйна е показала, че надеждите на Запада за нанасяне на “стратегическо поражение” на Русия са безпочвени. “Това е най-дълбоката заблуда, най-голямата грешка и развоят на събитията, най-вече на бойното поле, е най-яркото доказателство за това”, заяви Песков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X