https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСъдът отмени заповедта за уволнение на Ива Митева от парламента

Съдът отмени заповедта за уволнение на Ива Митева от парламента

Административният съд в София отмени заповедта на председателя на парламента Росен Желязков за уволнението на бившия депутат от ИТН Ива Митева.

Председателят на Народното събрание, издал заповедта за освобождаването, трябва да заплати на Митева 1210 лева разноски, уточняват от съда.

Ива Митева беше уволнена на 10 октомври 2023 година, когато от парламента съобщиха, че е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Закрита е дирекция “Законодателна дейност и право на Европейския съюз”, а длъжността директор съответно е съкратена.

Тогава Митева определи отстраняването си като политическа репресия и обяви, че ще обжалва уволнението си, пише dir.bg.

През 2021 г. тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше втора и първа политическа сила. След отпадането на ИТН от парламента след вота на 2 октомври 2022 г. тя напусна “Има такъв народ” и се яви на изборите с коалицията “Заедно” заедно с бившия си колега от ИТН Любомир Каримански.

След като формацията остана извън парламентарния праг, Ива Митева се върна на стария си пост като директор на дирекцията в парламента. Този пост тя заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на 48-ото Народно събрание, когато ИТН не беше във властта.

Решението на съда подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14- дневен срок.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X