https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниСтрелба и експлозия в концертна зала в Москва, има загинали и ранени

Стрелба и експлозия в концертна зала в Москва, има загинали и ранени

Най-малко 40 души бяха убити и повече от 100 ранени, след като петима въоръжени мъже в камуфлажно облекло, откриха в петък вечерта автоматична стрелба по хора на концерт на групата “Пикник” в концертната зала “Крокус Сити Хол” близо до Москва, в една от най-тежките подобни атаки срещу Русия от години, съобщава Ройтерс.

Снимки и видеа показват, че сградата на търговския център “Крокус Сити” е обхваната от пламъци, като кълба дим се издигат към небето, а според агенция ТАСС покривът на сградата малко по-късно е рухнал.

Руските медии съобщиха за втори взрив на мястото, като има и непотвърдени съобщения, че някои от въоръжените лица са се барикадирали някъде в сградата.

“Внезапно зад нас се чуха трясъци и изстрели”, заяви пред Ройтерс свидетел, пожелал анонимност и допълни: “Започна блъсканица, всички хукнаха към ескалатора. Всички крещяха, всички бягаха”.

Стрелбата започна няколко дни след като президентът Владимир Путин беше преизбран за нов шестгодишен мандат и докато Русия води война с Украйна.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС), според която 40 души са били убити и повече от 100 са ранени.

От ФСС казаха, че са взети всички необходими мерки.

Засега не е ясно кои са стрелците. Руските информационни агенции съобщиха, че 70 екипа на линейки са били изпратени на мястото.

“Ужасна трагедия се случи днес в търговския център „Крокус Сити”, каза кметът на Москва Сергей Собянин. “Изказва дълбоко съжаление на близките на жертвите”.

Русия веднага затегна сигурността на летищата и гарите в цялата столица – огромна градска зона с над 21 милиона души.

Путин все още не е коментирал публично.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков само беше цитиран да казва, че руският президент Владимир Путин получава редовни актуализации за стрелбата в концертната зала край Москва. Путин е дал всички необходими указания във връзка с инцидента, каза Песков, предадоха руските информационни агенции.

Руското външно министерство заяви, че това е “кървава терористична атака” и призова светът да осъди “чудовищното престъпление”.

“Цялата световна общност е длъжна да осъди това чудовищно престъпление”, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитиран от Ройтерс. “Всички усилия са насочени към спасяването на хората”,

Във видео, чиято достоверност не може да бъде потвърдена, което беше публикувано в социалните медии, се вижда как мъже с автоматични оръжия стрелят многократно по крещящи цивилни, включително жени близо до нещо, което приличаше на входна табела на „Крокус Сити Хол“.

Други видеозаписи показват множество хора, които лежат неподвижно в локви кръв пред залата. Ройтерс не успя веднага да провери достоверността на видеозаписите.

Друго видео показва как нападателите стрелят по хората в концертната зала.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X