https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗадава се напрежение около пътуването на деца в Шенген

Задава се напрежение около пътуването на деца в Шенген

Възможно е да има напрежение и хаос около пътуването от 31 март на малолетни и непълнолетни лица към страни от Шенген, особено в случаите, в които един от родителите не е съгласен с дадено пътуване. Такива предупреждения се появиха от експерти и адвокати още преди седмици заради възможността деца да бъдат извеждани съвсем легално и безпрепятствено от страната.

Това ще се случи след като ще отпадне каквато и да е проверка на границата по въздух и море, когато става дума за излизане към страни от Шенгенското пространство. Очакваше се да се вземат някакви мерки при децата, но като цяло окончателното решение е да се спазва общото правило и да няма каквито и да е гранични проверки, когато се пътува за шенгенска страна.

“Граничните проверки на български граждани, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници, ще отпаднат от 31 март т.г. ГД „Гранична полиция“ няма да изисква предоставяне на писмено съгласие от родителите им при напускане на България на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген”, посочват в отговор до “Сега” от МВР и Гранична полиция на въпрос какъв ще е редът за извеждане на малолетни и непълнолетни лица от страната.

Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. “Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето”, изтъкват от МВР.

За малолетните – до 14 години, е задължително изваждането на международен паспорт, включително и за пътуване в Шенгенското пространство. Той се издава само със съгласието на двамата родители. Ако има спор между майката и бащата, той може да се отнесе до районния съд по настоящ адрес на детето и той да издаде съответна заповед – въпреки несъгласието на един от родителите. Това може да стане при важни обстоятелства – детето да се лекува, да учи например.

Има и хипотеза, при която дете има вече паспорт, но един от родителите не иска то да пътува с другия родител в чужбина, включително и в държава в Шенгенското пространство. Досега това се решаваше с изискването и проверката за наличие на декларация за съгласие от родител.

Преди два дни, шефът на Гранична полиция Антон Златанов обяви, цитиран от БТА, че след 31 март може вече да не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, то има съответната процедура от районния съд, чрез която да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина. Тук обаче също става дума за пожелателност, защото изобщо не е ясно кой ще следи за изпълнение на тези заповеди, след като на границата няма да има каквато и да е проверка при напускане на страната по линия на въздушния Шенген.

Тези заповеди са задължителни за родителя, който иска да изведе дете от страната, но е получил съдебна забрана, но ако той иска да изведе дете завинаги, то едва ли ще се съобразява кой знае колко с това положение. Всъщност колко се спазват тези забрани и колко се страхуват хората от тях, показва и фактическото положение около заповедите по линия за домашно насилие, които разпореждат да няма примерно приближаване.

“Отпадането на граничните проверки за страни от Шенген не означава отпадане на полицейския контрол. Вниманието ще се съсредоточи върху оперативната работа и анализа на риска, по никакъв начин няма да бъдат намалени мерките за сигурност”, посочват още в отговорите си до “Сега” от МВР и Гранична полиция. Наскоро на други въпроси, пак оттам беше отговорено и, че: “При пресичане на вътрешни граници на пътуващите лица не се извършва гранична проверка. В тази връзка на въздушната и на морската граница в Република България след 31.03.2024 г. е възможно на пътуващите да бъде извършена полицейска проверка на място и в граничните зони, каквито са летищата и пристанищата. Полицейската проверка включва проверка за установяване самоличността на пътника по представен от него документ за самоличност – лична карта или паспорт”, посочват от Гранична полиция.

Това означава, че полицията ще може да прави проверки на документи.

Ако има примерно централен регистър на съдебните заповеди за забрана за напускане на страната за дадено дете, то може да се направи проверка и при установяване да не се допусне пътуването. Като се има предвид обаче, че не може да бъдат проверени всички деца по този ред – и законово, и физически, както и при положение, че не е известно да има такъв регистър, то това означава, че и подобно мярка би била много половинчата. Проверка на документи за самоличност ще има вероятно все пак в зоните за сигурност, както и такъв се изисква при закупуване примерно на самолетни билети. Но това е само, за да се удостовери, че има съответствие между лицето и документа му за самоличност.

Що се отнася до непълнолетните от 14 до 18 години, то при тях международния паспорт не е задължителен, а и те имат лични карти, които се издават след 14 години и имат валидност до навършване на 18 години. Както е известно в шенгенските страни може да се пътува и само с лични карти.

Иначе декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Това изискване се запазва и при полети към страни извън Шенген, информират от МВР.

Оттам посочват, че “с оглед защита на уязвими лица нормативно е предвидено въвеждане на сигнали в Шенгенската информационна система (ШИС) на основание влезли в сила или по които е допуснато предварително изпълнение заповеди за прилагане на принудителни административни мерки или съдебни решения за налагане на забрана за напускане на страната”.

Мерките обхващат:

– уязвими пълнолетни, за които са постъпили данни за наличие на конкретен и явен риск да бъдат изведени или да напуснат територията на страната и да станат жертви на трафик на хора, както и поставени под запрещение лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите настойници/попечители;

– уязвими ненавършили пълнолетие лица при конкретен и явен риск от незаконно извеждане на детето от родител, настойник, попечител или роднина, при въвличане в дейности, неблагоприятни за физическото, психическото и нравственото развитие, както и които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители.

Това е опит за успокоение, че може и да има засилен контрол и да бъде засечено, ако примерно българче бъде изведено към Франция и отттам към държава извън Шенген, а няма съгласие и на другия родител и има съдебна заповед в България, то да не пътува. Дори и да се приеме, че това може да се задейства, то ако се пътува и се установява в шенгенска страна, за да се избяга от другия родител, то ефектът от тази система на практика ще е никакъв.

От 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност. Това обясни пред журналисти в понеделник вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. Той, заедно с директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов и главния секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев, посетиха Регионална дирекция „Гранична полиция“– Аерогари.

Целта бе на място да се запознаят и уверят в техническата готовност на гранична полиция за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март т.г. Реално от тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Същевременно, пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка, обясни министър Калин Стоянов. Той категорично заяви, че РДГП – Аерогари са напълно готови за прилагането на шенгенските процедури по въздух .

От летището обясниха още, че от 31 март съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София ще бъдат премахнати. Тоест след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа ). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета, предаде БТА.

За пътниците, пътуващи до Швейцария или транзит през страната до държава от Шенген, няма да има паспортна проверка и те ще пътуват по правилата, по които пътуват гражданите на държавите от Шенген. Ако пътникът пътува до държава извън Шенген, но с прекачаване в държава, част от Шенген, той минава паспортна проверка в държавата, от която ще бъде извършен полетът до държавата, която не е част от Шенген, обясниха още от летището.

Първият самолет, който пристига от шенгенско летище ще кацне в София 20 минути след полунощ на 31 март. Така пътниците ще са напуснали държавата, от която пристигат след като са преминали граничен контрол, но ще влязат у нас без гранична проверка. Последната гранична проверка на пътуващи към шенгенски страни от Летище София ще бъде извършена в 23:59 часа на 30 март. От първата секунда на 31 март от София към Виена, Париж, Рим, Берлин и другите градове от Шенгенското пространство ще се пътува свободно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X