https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНинова: Логично е да не получим мандата

Нинова: Логично е да не получим мандата

“Връчването и връщането веднага от колегите от ИТН е абсолютно логично действие. Всички се обединихме около това, че този парламент е изчерпан и не може да има правителство и мнозинство. Това, че не го получихме ние, също е нещо логично и естествено, защото предварително заявихме и публично, и при президента Радев на консултациите, че не го желаем, няма да се опитваме да правим мнозинство и правителство и той се съобрази с това наше мнение”, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова връчването на третия мандат за съставяне на правителство на “Има такъв народ”.

Досега винаги президентът го е връчвал на БСП. Тази сутрин в 08,00 часа от прессекретариата на президентството съобщиха, че мандатът ще бъде връчен на ИТН в 11,00 часа.

“За пръв път предварително казваме: “Не ни го давайте, г-н президент. ИТН заявиха: “Като ни го дадат, ще го върнем”. Има лека разлика, така че нека да не търсим интрига тук”, отговори тя на напомняне, че ИТН също не са настоявали да получат мандата. Готовност за преговори изразиха само от “Възраждане”, които дори имат готов кабинет.

Нинова призна, че е изненадана от думите на Бойко Борисов, че няма да позволи председателят на парламента Росен Желязков да не бъде избран за служебен премиер, както и че “истински се надява” Радев да не се спре на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, тъй като са свързани с ГЕРБ.

“Когато ГЕРБ подкрепиха тези промени в конституцията, знаеха, че г-н Желязков и г-н Главчев са от ГЕРБ и са на тези позиции и в този списък. Тогава гласуваха “за”, сега казва: “Не, недейте”, но типично за Борисов – сутрин, обед и вечер да си сменя позицията”, коментира Нинова.

И тя като ИТН се въздържа от съвети към президента кого да избере за служебен премиер. Радев вече обяви, че още днес започва индивидуални срещи с кандидат-премиерите. Той все още не е изпратил покани за консултации на парламентарните групи, както е според новата конституция – той трябва да се срещне с тях, за да обсъдят служебния кабинет, който ще е по предложение на служебния премиер. Първо обаче Радев трябва да се срещне с кандидатите за поста и да избере един от тях.

“Не очакваме конституционна криза, очакваме разум, диалог, президентът да реши какво да правим от тук нататък и да се готвим за избори”, заяви Нинова. Преди нея и Радев, и ИТН намекнаха, че вероятно се задава конституционна криза.

Тя отново настоя за избори 2 в 1 на 9 юни, за да се спестят пари от организацията на вот в две последователни седмици.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X