https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПарламентът реши: Няма да се пипат 425 млн. лв. от дивидента на...

Парламентът реши: Няма да се пипат 425 млн. лв. от дивидента на БЕХ

С мнозинство от гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане” и ИТН парламентът реши, че 425 млн. лв. от дивидента от печалбата на БЕХ за 2023 г. няма да се разпределят. По този начин се блокират част от средствата на енергийния холдинг, които според решение на кабинета трябва да се преведат на фонда за сигурност на енергийната система заради дефицита в него.

Преди няколко дни Министерският съвет реши, че 100% от дивидента на БЕХ за миналата година, което е около 1 млрд. лв., ще се преведат на фонда заради решение на Народното събрание от миналата седмица, с което финансовият министър Асен Василев бе задължен да намери 1 млрд. лв. за фонда.

С днешното решение на практика се блокират част от тези средства и превеждането на 1 млрд. лв. може и да не се осъществи.

Предложението за това решение е внесено от депутатката от ГЕРБ Теменужка Петкова и вчера е прието от енергийната комисия.

Според финансовия министър Асен Василев, който присъстваше на разискванията по решението, то ще бъде дадено на Конституционния съд.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X