https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПриеха законови промени по Конституцията за определяне на служебен премиер

Приеха законови промени по Конституцията за определяне на служебен премиер

Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (БНБ), свързани с приетите изменения в Конституцията във връзка с възможностите за назначаване на служебен премиер. Поправките в Закона за БНБ са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид.

Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание.

С предлаганите промени целим да приведем в съответствие Закона за Българската народна банка с приетите изменения и допълнения на Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), пише в мотивите на вносителите. Следва управителят и подуправителите да имат възможност да извършват и друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й, само когато са назначени за служебен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани.

С изменението в преходни и заключителни разпоредби целим да приведем в съответствие и Закона за Омбудсмана с приетите изменения и допълнения на Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва омбудсманът и заместник-омбудсманът да имат възможност да заемат платена длъжност само когато са назначени за служебен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани, посочват вносителите.

Предлагаме промени и в Закона за Сметната палата с приетите изменения и допълнения на конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва председателят и заместник-председателите да имат възможност да заемат платена длъжност само когато са назначени за служебен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани, пише още в мотивите към законопроекта.

Петър Петров от „Възраждане“ отбеляза, че промените са внесени днес. Ние сме против това да бъде разглеждан законопроект, по който не са изтекли сроковете най-малкото за становища, независимо от това колко е обемен, заяви той и призова да гласуват „против“ този дневен ред.

Имахме буквално половин час да се запознаем с предложените текстове, посочи Гроздан Караджов от „Има такъв народ“. По думите му който и да е писал това, е „възприел принципа, че ако променим съответните специални закони и им разрешим да бъдат служебен министър-председател, то това ще реши проблема“. Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов и цитира чл. 68, където по думите му е уредена несъвместимостта. Той посочи и решение на Конституционния съд, че всички публично-правни длъжности влизат в това число.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X