https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБогданов: Изключително важно е да се увеличат доходите на най-уязвимите слоеве на...

Богданов: Изключително важно е да се увеличат доходите на най-уязвимите слоеве на обществото

“Когато имаме повече потребление, това движи икономиката ни. Изключително важно е да се увеличат доходите на най-уязвимите слоеве на обществото, като пенсионерите, а нете да разчитат на помощи само около големи празници”, заяви министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Индивидуални разговори с премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел не сме имали. Представихме приоритетите си и отчет на текущия период”, посочи той.

„Имаме изчисления, които показват какви са загубите ни от неприемането ни в Шенген. Преки и косвени ползи за страната ни от приемането ни по въздух и море в Шенген са около 42 млн. лева. Съществените ползи ще се видят, когато бъдем приети и в сухопътния Шенген. Общият ефект ще бъде около 1,1 млрд. лева на година. Това включва най-вече тежкотоварния транспорт, ползите за българския бизнес – 500 млн. Има едни 540 млн. лева допълнителни ползи алтернативни приходи при спестяване на времето за изчакване по границите”, обясни министърът на икономиката.

„Ако активният диалог с Австрия продължи, аз съм оптимист, че ще бъдем приети в Шенген. Мигрантският натиск намалява. Виждаме реалните икономически ползи от приемането на България и Румъния. Надявам се разумът да надделее и до края на годината да станем пълноправен член на Шенген”, посочи министър Богданов.

„Средната годишна инфлация за февруари спадна до нива около 3,3%. Очакваме трендът да се запази. Спестяванията в България растат. През последните години се положиха значителни усилия да се повишат средните възнаграждения”, каза още той.

По думите му чуждестранни инвестиции у нас има, но все още има какво да се желае. “У нас има усещане, че институциите не функционират както трябва, инвестициите зависят и от правилна реформа на съдебната система”, стана ясно още от думите му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X