https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМартин Димитров: ГЕРБ и ДПС искат над 4 млрд. лева допълнителни разходи,...

Мартин Димитров: ГЕРБ и ДПС искат над 4 млрд. лева допълнителни разходи, но не казват откъде ще дойдат парите

“Когато правителството увеличава заплати в администрацията, това се прави с осигурени в бюджета средства, докато за предложенията на ГЕРБ и ДПС в бюджета не са осигурени средства”, каза в предаването “Лице в лице” по bTV депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Мартин Димитров по повод днешното предложение на ГЕРБ и ДПС пенсионерите под прага на бедност да получат великденски добавки по 75 лева.

“В последните дни ГЕРБ и ДПС са предложили над 4 млрд. лева допълнителни разходи за бюджета – над 2,6 млрд. се предлагат за саниране, 1 млрд. за фонда за сигурност на енергийната система, а днес се искат и надбавки за Великден на пенсионерите. ГЕРБ и ДПС можеха да направят това предложение, когато се приемаше бюджетът. Идват избори и започва една популистка надпревара. Те предлагат разходи, но никога не казват откъде ще дойдат тези пари”, заяви Димитров.

“Не трябва българските пенсионери да зависят по такъв начин от волята на политиците, хората трябва системно да получават по-високи пенсии и такова усилие беше направено в последните години. Например, последното увеличение на пенсиите с 11% ще бъде получавано всеки месец от всеки български пенсионер”, посочи депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Той отбеляза, че никой от “Продължаваме промяната – Демократична България” не би се съгласил да участва в служебното правителство с премиер Димитър Главчев.

В отговор на въпрос Мартин Димитров коментира, че дори да беше продължило ротационното правителство, от “Продължаваме промяната – Демократична България” са щели да поискат анкетна комисия за построения по време на управлението на ГЕРБ газопровод “Турски поток”, наричан и “Балкански поток”.

“Твърди се, че пътната карта, която търсим с години, я има в интернет. Тази пътна карта беше изчезнала мистериозно – никой в България не намираше подписания от Теменужка Петкова документ, а Русия отказваше да предостави копие на българското Народно събрание. Това навежда на съмнения, че има нещо за криене. Поискахме министърът на енергетиката да направи пълна проверка на тези документи. Той е започнал такава проверка, засега не може да потвърди напълно автентичността на появилите се в интернет документи”, заяви депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Този газопровод е замислен с цел Русия да заобиколи Украйна. Тогава ГЕРБ, ДПС, БСП и т.н. казват, че не само, че ще се включим в проекта, но и ще платим сметката. От цялата работа ползите са за Москва, а разходите – за България”, подчерта Димитров.

По думите му твърденията, че държавата е получила над 1,3 млрд. лева от такси за газопровода, са съмнителни.

Той допълни, че е получил официални данни за финансовите резултати на “Турски поток” за 2021 и 2022 г. от Министерството на енергетиката. За 2022 г. приходите от проекта са 261 млн. лева, а за 2021 г. са 83 млн. лева.

“Българската енергетика е едно чудодейно място, в което за да оправдаят такъв проект, виждате дават и суми, за които аз не съм видял документи”, коментира Мартин Димитров по повод данните на “Булгартрансгаз”. Той отбеляза, че сумите, с които той разполага като данни, и тези на държавното газопреносно дружество, по думите му “се разминават колосално”.

Във връзка с разходите по издръжката на съоръжението, които според “Булгартрансгаз” са 44 млн. лева за периода между 1 януари 2022 г. и края на март 2024 г., Димитров заяви, че според предоставените му от енергийното министерство данни, разходите за 2022 г. са били 129 млн. лева, а за 2021 г. са били 113 млн. лева.

“Много интересно как има такова разминаване. Ето защо е хубаво да има анкетна комисия, защото аз искам да видя откъде ги извадиха тези 1,3 млрд. лв.”, каза депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X