https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество"Енерго про" ще прави първа частна ПАВЕЦ у нас

“Енерго про” ще прави първа частна ПАВЕЦ у нас

Кметът на Дупница Първан Дангов разкри подробности за изграждането на първата частна ПАВЕЦ у нас.

Плановете са бъдещата помпено-акумулираща водноелектрическа централа да бъде изградена към ВЕЦ “Самораново”. Проектът е на “Енерго-про” – доставчика на електроенергия за Североизточна България.

Инвестиционното намерение на “Енерго-про” всъщност е било внесено в община Дупница още през 2022 г., но местната администрация е започнала да работи по него през миналото лято.

“В момента се преотреждат терените и се прави подробен устройствен план (ПУП) на имотите, които са общинска собственост. Паралелно върви и процедурата за издаване на виза за проектиране и се подготвя работният проект от страна на „Енерго-про“, разказва Първан Дангов пред Economic.bg.

“Водата ще се събира от северните склонове на Рила планина, над село Самораново. Ще бъде изграден изцяло долен и горен изравнител, турбината ще е на бившата ВЕЦ „Самораново“, която ще бъде разширена“, пояснява дупнишкият кмет, според когото частната инвестиция ще е между 500 – 800 млн. евро, инсталираната мощност, която ще бъде включена в енергийната система, ще е 200 MW, а строителството ще продължи между 2 и 5 години. Спомената ВЕЦ “Самораново”, разположена между река Отовица и Мала река, е собственост на „Енерго-про“.

За разлика от кмета компанията инвеститор изглежда предпочита да не се вдига много шум около новата ПАВЕЦ. “Проектът е в ранна фаза на развитие“, са казали от “Енерго-про” пред Economic.bg.

През лятото на 2023 г. местната власт заговори, че работи по издаването на “право на строеж”. Тогава обаче се твърдеше, че инвестицията ще е от порядъка на 400 млн. лева. Изглежда, че работата е затихнала покрай общинските избори през октомври, а сега кметът възобновява темата.

В района на Дупница са ТЕЦ “Бобов дол”, която обяви, че ще търси ново бъдеще без въглища, и огромна фотоволтаична централа, открита наскоро до село Крайници, с мощност 123 мегавата.

Теренът над Самораново е много подходящ за изграждане на ПАВЕЦ заради голямата денивелация. За разлика от класическата ВЕЦ, при която водата минава през турбината и произвежда електроенергия, а после продължава пътя си, при ПАВЕЦ има два водоема – горен и долен, с голяма разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, по класическия за ВЕЦ начин водата от горния водоем се пуска да върти турбините за производство на ток. Само че не изтича по реката, а се събира в по-ниския водоем. И когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин, специални помпи връщат водата обратно в горния водоем, за да се използват отново в пиков момент.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X