https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниВ Хага ще бъде открита конференция за военните престъпления в конфликта в...

В Хага ще бъде открита конференция за военните престъпления в конфликта в Украйна

Повече от две години след началото на руската война на агресия срещу Украйна европейски министри и международни следователи днес ще обсъдят в Хага напредъка в съдебното преследване на военни престъпления, предаде ДПА.

Украйна, нейните съюзници и Европейската комисия искат да гарантират, че заподозрените във военни престъпления ще бъдат изправени пред съда.

Ще бъде поставен и въпросът как Русия може да бъде преследвана за престъплението агресия. За тази цел може да бъде създаден специален трибунал. На конференцията ще бъдат регистрирани и първите искове за обезщетение от страна на жертвите.

Домакин на конференцията е Нидерландия. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, Украйна и западните съюзници, както и на Международния наказателен съд и европейския съдебен орган Евроюст.

Малко след началото на войната няколко страни се съгласиха да сътрудничат на Украйна и на международните съдебни органи в разследванията.

Освен украинските съдебни органи, разследването се води и от Международния наказателен съд със седалище в Хага. Главният прокурор Карим Хан вече е издал четири международни заповеди за арест на високопоставени руснаци, включително на президента Владимир Путин, по обвинения във военни престъпления.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X