https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиВикат Калин Стоянов на комисията за Нотариуса, канят пак Сарафов, Гешев и...

Викат Калин Стоянов на комисията за Нотариуса, канят пак Сарафов, Гешев и Цацаров

Вътрешният министър Калин Стоянов скоро ще бъде поканен за изслушване в комисията за Нотариуса, още докато заема поста. Това обяви председателят й Никола Минчев след заседанието, на което не се явиха главният прокурор Борислав Сарафов и предшествениците му Иван Гешев и Сотир Цацаров. Само Гешев е извил желание да бъде изслушан в следващо заседание, но сега не може заради пътуване в чужбина.

Калин Стоянов като част от изпълнителнат авласт е длъжен да се яви пред законодателната, категоричен е Никола Минчев. Депутатите от комисията за дейността на Божанов са поискали и получили информация от МВР за това дали разстреляният на 31 януари е бил сътрудник на полицията. Отговорът е в секретното деловоство на парламента и е с гриф, който не позволява изнасяне на информация, стана ясно по време на заседанието. Сарафов, Цацаров и Гешев ще бъдат поканени отново за де явят в комисията, каза още Никола Минчев.

Заявления за изслушване са подали и много граждани, обяви Златан Златанов. Колегата му от БСП Атанас Зафиров за пореден път попита председателя защо комисията не може да проведе редовно заседание за 4-и път. За разлика от изслушването на апелативния и градски прокурор на София миналата седмица, сега депутатите от ГЕРБ и ДПС влязоха в комисията, но след като получиха писмата от тримата, че няма да се явят.

“Неявяването им дава отговор за състоянието на прокуратурата. Неслучайно се появиха заглавия в медиите за мафиотско-магистратско ръководство на тази институция. Схемите на Нотариуса и Пепи Еврото са се развивали в период, когато прокуратурата е ръководена от тези лица. Тези тримата дължат поне мнение по въпросите, които поставяме. Изненадан съм, че не уважиха парламента. Ще си направим извод и за кадровика на тези главни прокурори – Банкята”, каза Бойко Рашков в края на заседанието, а в същото време депутатите на ГЕРБ и ДПС напуснаха залата.

“Не можем да ги докараме насила, ще ги поканим пак”, обяви Никола Минчев.

“Затвърждава се тенденцията прокуратурата да неглижира важни въпроси за българската общественост. Вероятно групите на Нотариуса и Еврото са свързани с висшите етажи на политиката. При изслушването на Цацаров във ВСС не му беше зададен нито един въпрос. Сарафов се опитва да оправдае отсъствието си с въпроси. И той ли като предшествениците си смята, че само Господ е над него?” попита Мирослав Иванов от ПП.

“Трима главни прокурори, независимо бивши или настоящи, нарушиха Конституцията. Когато има изслушване в парламентарна репубрлика, явяването е задължително. Притеснително е, че хората, които трябва да са гаранти на закона, всъщност го нарушават. Надявам се да се поправят, както градския прокурор, който се яви от втория път. Неявяването им е обида към институцията народно събрание”, обяви Настимир Ананиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X