https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМисия "Шенген": Български пилоти ще прелетят над държавите в шенгенското пространство

Мисия “Шенген”: Български пилоти ще прелетят над държавите в шенгенското пространство

Български пилоти планират да прелетят с малък самолет над почти всички държави в шенгенското пространство. Излитането е в петък, а времето за изпълнение на задачата – само четири дни.

На 11 ноември Николай Калайджиев направи 1111 виража на 360 градуса без прекъсване, с което счупи собствения си световен рекорд. А на хоризонта вече има нова цел – да се превърне в посланик на България за четири дни.

„Полетът, който ще изпълним, е в чест на приемането на България в шенгенското пространство”, поясни пилотът. Рамо до рамо с него ще е пилотът Иво Табаков.

„Излитаме с VL-3 Evolution. Това е чешки самолет, максималната му скорост е до 280 км/ч“, поясни той.

Мисията им е по проект на Асоциацията на българската авиационна индустрия, за да се популяризират ползите от свободното придвижване. В план-графика на Калайджиев и Табаков са включени над 10 държави.

„Ще излетим от Ихтиман, отиваме към Забже, Полша, после Нюрнберг. Искаме да кацнем в село Шенген. През 1985 г. там е подписано Шенгенското спорадумение”, каза още Табаков.

И във въздуха, и на земята предизвикателства няма да липсват.

„Планирането на полета е много сложен процес. Като кацнеш на едно летище трябва да имаш осигурен хангар, гориво, с което да презаредиш“, каза още Калайджиев, цитиран от NOVA.

А посланието, което двамата искат да оставят, е кратко и ясно: „Да видят, че съществуваме, да се повярва в малката авиация“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X