https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВлизането на България в еврозоната ще струва на държавата 500 млн. лева

Влизането на България в еврозоната ще струва на държавата 500 млн. лева

Близо 500 милиона лева еднократни разходи ще струва изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространението на еврото у нас. В сумата са включени разходи за подготовката на институциите и системите на страната за приемане на еврото, както и различни административни разходи. Това става ясно от Проекта на Закон за въвеждане на еврото у нас.

Според документа влизането в еврозоната ще бъде по-изгодно за България в дългосрочен план, тъй като ще намали разходите за превалутиране и ще спести значителна сума от годишния бюджет.

Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в България всеки един субект, независимо дали е частен или публичен, трябва да бъде отговорен за покриването на своите разходи, произтичащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка.

Разходите, свързани с приемането на еврото в частния сектор, няма да бъдат компенсирани от държавния бюджет. Тези сметки са посочени в доклада за цялостна оценка на замяната на лева с единната европейска валута в Закона за въвеждане на еврото.

За потребителите превалутирането на банковите им сметки ще е безплатно, както и обмяната на левовете в брой в първите шест месеца след въвеждането на еврото.

Вложените 500 милиона лева в процеса на присъединяване към еврозоната се очаква да се отплатят в бъдеще чрез по-силна икономика и по-добри възможности за страната, е отбелязано в Проекта на Закон за въвеждане на еврото.

Припомняме, че Министерството на финансите пусна и информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. В специално създадената рубрика „За еврото“ гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Друг акцент в електронната страница е рубриката „Вярно ли е, че“. В нея чрез факти е даден отговор на някои от най-често срещаните неверни твърдения и неоснователни притеснения, свързани с присъединяването на България към еврозоната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X