https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора9 служебни кабинета от началото на прехода, юбилейният е на Главчев

9 служебни кабинета от началото на прехода, юбилейният е на Главчев

От началото на промените в страната ни е имало общо 9 служебни кабинета, до броени дни предстои да бъде назначен юбилейният десети служебен кабинет.

Първият служебен кабинет е оглавен от Ренета Инджова и управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев. Инджова е и първата и единствена до момента жена министър-председател.

Вторият служебен кабинет е с премиер Стефан Софиянски и той изпълняваше тази функция между 12 февруари до 21 май 1997 г. Сформиран бе от президента Петър Стоянов, като основната му задача бе да стабилизира финансово страната след кризата при управлението на Жан Виденов.

Третият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Румен Радев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Управлява страната от 13 март до 29 май 2013 година.

Четвъртото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г., също назначено от президента Росен Плевнелиев. Управлява от 6 август 2014 г. до 7 ноември 2014 г. До него се стига след подадената оставка на кабинета “Орешарски”.

Петото служебно правителство (и първо на президента Румен Радев) бе назначено от него на 27 януари 2017 г. Служебен премиер бе проф. Огнян Герджиков. Това правителство бе назначено след подадена оставка на кабинета “Борисов 2”. Служебното правителство работи от 27 януари до 4 май 2017 г.

Шестото служебно правителство (и второ служебно на президента Румен Радев) беше назначено броени месеци преди президентските избори, на които той спечели втори мандат като държавен глава на избори през есента на 2021 г. Шестото служебно правителство бе оглавено от Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев – на финансите, Георги Панайотов – на отбраната, Стойчо Кацаров – на здравеопазването, Виолета Комитова – на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев – на външните работи, Янаки Стоилов – на правосъдието, Велислав Минеков – на културата, Асен Личев – на околната среда и водите, Христо Бозуков – на земеделието, Георги Тодоров – на транспорта, Кирил Петков – на икономиката, Андрей Живков – на енергетиката, Стела Балтова – на туризма, Андрей Кузманов – на младежта и спорта

Седмото служебно правителство (и трето на президента Румен Радев) бе назначено отново с премиер Стефан Янев. То управлява от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. и е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева. Осмото служебно правителство (и четвърто на президента Радев) в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев – на вътрешните работи, Христо Алексиев – на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов – на отбраната, Асен Меджидиев – на здравеопазването, Иван Шишков – на регионалното развитие, Сашо Пенов – на образованието, Николай Милков – на външните работи, Крум Зарков – на правосъдието, Велислав Минеков – на културата, Росица Карамфилова-Благова – на околната среда, Явор Гечев – на земеделието, Никола Стоянов – на икономиката, Росен Христов – на енергетиката, Александър Пулев – на иновациите, Илин Димитров – на туризма, Весела Лечева – на спорта, и Георги Тодоров – на електронното управление.

И деветото служебно правителство, (пето на президента Радев) е назначено с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същият като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров за министър на културата.

Предстои Румен Радев да назначи десетото служебно правителство и шесто за самия Радев начело с премиер Димитър Главчев, който беше председател на Сметната палата и депутат от ГЕРБ. За пръв път президентът не посочи сам името на премиера, а трябваше да избере между няколко високопоставени държавници, сред които председателят на НС, директорът на БНБ, омбудсманът и председателят на Сметната палата. Това стана възможно след приемането на промените в основния закон, чиято цел беше да ограничат възможностите на държавния глава да се меси активно и да определя политическия дневен ред на страната, която за последните 3 години в по-голямата част от времето беше управлявана от служебните кабинети на Радев.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. Той също така не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X