https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Ценово чества 45 години от създаването си

Община Ценово чества 45 години от създаването си

Ценово чества 45 години от обявяването си за община. Сред официалните гости на церемонията, която се проведе тази вечер, беше и областният управител Данаил Ковачев. „Поздравления за местната администрация, която заедно с гражданската предприемчивост и самоинициатива, поставиха района в челните места по одобрени инвестиционни проекти, гарантиращи икономическата перспектива на населението“, каза той в обръщението си към кмета д-р Петър Петров.

„Сигурен съм, че с общи усилия ще продължите да разкривате потенциала на Вашата община, така че тя да се превръща във все по-добро място за живот, инвестиции и туризъм. Убеден съм, че усилията на екипа Ви ще са все така насочени към решаването на проблемите и работата за интересите на жителите на Ценово, защото именно те са най-голямата ценност на общината. Вярвам, че с воля, последователност и задружни усилия ще изграждате модерния европейски облик на една малка българска община, каквато е Ценово“, заяви Ковачев. На жителите на общината областният управител пожела здраве, благополучие, настроение и успехи, както и с обединени усилия да се грижат за своя просперитет. „Вярвайте в още по-доброто бъдеще, което предстои не само за общината, но и пред областта и страната“, сподели областният управител. Също така Ковачев отбеляза, че жителите на Ценово са пример за това как посредством благодарение на доброто планиране се постигат все по-добри условия за развитие на живеещите в региона, а и на гостите на общината”.

От своя страна кметът д-р Петър Петров посочи, че през последните години обликът на населените места в общината не спира да се променя. „И през тази година са предвидени ремонти на улици, на училища, на обществени сгради. За никого не е тайна, че по реализирани проекти по линия на европейските фондове и трансграничното сътрудничество община Ценово се нарежда на една от челните позиции в Русенска област. В землището на община Ценово започна изграждането на първия участък на магистралата Русе – Велико Търново. Вече са поставени основите на голям соларен парк и електроразпределителна централа“, каза още той и също така сподели за изключително силното развитие на културата навсякъде в общината. Той посочи, че читалищата в региона постоянно са сред призьорите на регионални, национални и международни конкурси и фестивали. Не по-малко внимание той постави и върху добре развитата социална политика в района. Кметът припомни и редица исторически факти.

Събитието започна с химните на Република България и на Европейския съюз и с внасянето на европейското, националното и общинското знаме в голямата зала на местното читалище. Богатата празнична програма включваше и редица музикални изпълнения от малки и големи, а във фоайето на читалището беше представена изложба на Пламен Монев, който бе посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Ценово. Отличието бе присъдено на още петима души. Сред тях беше и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Тя получи званието за изключителното си съдействие за установяване и поддържане взаимоотношения с Общински съвет Гюргево и няколко общини от северната ни съседка. Освен това Лили Ганчева е един от дарителите на книги на читалището в Ценово. Тя посочи, че това е признание за дългогодишното сътрудничество в рамките на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, като посвети признанието на съпруга си Румян Ганчев. „За да съм това, което съм, за това, което съм постигнала, заслугата е и негова! Той беше социално активна личност, безрезервно подпомагал хора и институции“, допълни Лили Ганчева.

Тя припомни и неговата съпричастност при уреждане на музея в Новград. „Искам да Ви уверя, че Асоциация „Еврорегион Данубиус“, както досега, ще продължи да Ви съдейства в осъществяването на трансграничното сътрудничество с побратимените Ви румънски общини за реализиране на съвместни проекти в областта на културата, образованието, администрирането, екологията, туризма и др., в посока към подобряване на живота на населението от общия българо-румънски еврорегион. Прекрасно е два съседни народа да познават и уважават традициите и обичаите си, историята си и да обменят опит в различните сфери на живота“, допълни още тя.

Със званието почетен гражданин бяха удостоени още Цветан Банев, Иван Георгиев, роденият в Караманово адвокат Менко Менков, както и Великотърновският митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий.

Цветан Банев е роден в Ценово. Дълги години е бил солист на оркестър „Хоро“ гр. Русе. Солист е на Българско национално радио с десетки записи на северняшки народни песни от Русенския край, някои от които са в Златния фонд на БН Радио и БН Телевизия. Сега Цветан Банев е един от емблематичните и забележителни лица на българския фолклор. Певец със собствен и неподражаем стил на пеене.

В продължение на 33 години Иван Георгиев е председател на Управителния съвет на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово. През тези години той активно работи за издигане на нивото и авторитета на читалищната дейност, за изявите на самодейните състави и театралната трупа, за музейната експозиция. Спокойно може да се оприличи като човек, отдаден изцяло не само за съхранението, но и за популяризирането на българските обичаи, традиции и на народното творчество. Натрупаните знания и опит през годините той се стреми да предаде на по-младите поколения.

Пламен Монев, който бе посмъртно отличен, прекарва детските си и младежки години в село Кривина. След завършване на Националната художествена академия в София се установява да живее и работи в град Русе. Той е подготвил поредица от самостоятелни и съвместни изложби в художествени галерии в страната и чужбина. Негови творби могат да се видят в галерии и частни колекции в много страни по света. Жителите на родното му село Кривина ще запазят спомена за Пламен Игнатов, като достоен и всеотдаен човек, заслужил дълбокото им уважение и доверие. Художникът успява да възстанови част от иконите в църквата „Света Троица“ в селото при гостуването на досегашния патриарх Неофит в селото. През 2013 година, Пламен Игнатов изработва и дарява иконите за гробищния параклис „Свети Архангел Михаил“. С голяма упоритост и постоянство Менко Менков изгражда името си на един от най-авторитетните адвокати и правници у нас. Клиенти на кантората му стават както обикновени хора, така и големи национални и мултинационални корпорации. Признат е за най-добър оратор, чиито пледоарии стават шедьоври на съдебното ораторско изкуство. Въпреки големите успехи и признания, остава земен и достъпен човек. Той помага за прекрояването на множество съдби на хора, изпаднали в различни житейски затруднения.

Дейността на дядо Григорий има съществен принос за духовния живот на жителите на община Ценово, за духовното и културно развитие чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между християните. Ползотворното сътрудничество между Община Ценово и Великотърновската Митрополия довеждат до множество празнични служби и литургии по повод храмови празници. С благословията на дядо Григорий са извършени възстановявания и обновявания на храмовете в населени места на общината.

На събитието присъстваха редица представители на държавната и местна власт, както и представители на институции от Румъния и Молдова. Сред тях беше и на кмета на Комуна Чеболакчия Георги Петрович, който пожела здраве, щастие и благодат. По-рано през деня той и кмета д-р Петър Петров са подписали договор за побратимяване. На събитието присъстваха редица кметове и техните заместници от региона. Сред тях бяха заместник-кметът на Община Русе Никола Лазаров, кметът на Свищов Генчо Генчев, кметът на Белене Милен Дулев, както и кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед.

Празничната програма завърши с концерт на Сунай Чалъков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X