https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиАрестуваха банда българи, откраднали над 50 млн. паунда от социални помощи във...

Арестуваха банда българи, откраднали над 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

Петима българи са арестувани за финансова измама за над 50 млн. паунда от социални помощи в Обединеното кралство. Местни прокурори описват разследването като „най-голямото, повдигано някога в съдилищата в Англия и Уелс“. Извършителите вече са признали вината си и са дали показания.

Обвиняемите Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г., планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

Бандата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора.

В рамките на разследването полицията идентифицирала три “фабрики за помощи” в Лондон, откъдето са идвали фалшивите молби за помощи. По време на обиските разследващите открили подправени и фалшиви документи, както и пакети с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Прокурорът Бен Рийд определи случая като „изключително предизвикателен“. По думите му, за да бъде разрешен съвместно работят властите на Великобритания, България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността – Евроюст.

“С помощта на фалшиви молби, престъпниците са се възползвали от правителствените фондове, предназначени да защитават и помагат на най-уязвимите хора в нашето общество”, твърди още Рийд.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина – от октомври 2016 г. до май 2021 г., когато са арестувани за първи път. Когато ги освободили, 33-годишният Гюнеш Али избягал от Великобритания и се върнал в България.

През февруари миналата година обаче, след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да бъде изправен пред съда.

И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъда в съда в Ууд Грийн през май.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X