https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВенко Сабрутев: Фискалният резерв е като разплащателна сметка

Венко Сабрутев: Фискалният резерв е като разплащателна сметка

“Фискалният резерв е нещо като нашите собствени разплащателни сметки. Ние правим разходи от тях, но в същото време и получаваме приходи в тях”, каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в предаването „Тази сутрин” на bTV.

С това той обясни разминаването в оценките на размера на фискалния резерв в изказванията на бившия финансов министър Асен Василев и настоящият Людмила Петкова. Направените ударни разходи от резерва в началото на април – за дълга на столичната топлофикация и за пенсиите, били наложителни.

„Но резервът се оценява в края на месеца, а дотогава ще дойдат приходите от ДДС и от данъците”, каза Сабрутев.

Проблемът според него би дошъл, ако парламентът продължи като сега да гласува допълнителни разходи.

“Събираемостта е добра, но когато прекратиха дерогацията за „Лукойл”, рафинерията внася по-малки количества неруски петрол, отколкото може да обработва, съответно и ще внася по-малко в хазната”, заяви Сабрутев.

Историята с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев Сабрутев оцени като “вече гледан филм”. “Помните какво стана по време на предишните избори с “Нексо” – то бяха влизания на органите в офисите на компанията, беше голям шум. Накрая се оказа, че няма нищо за обвинение”, припомни той.

Той настоя за равнопоставеност и увеличение на пенсиите на всички пенсионери, а не само на определени пенсионери да се дават великденски добавки, а на други да не се дават.

Според него ГЕРБ и ДПС правят непланирани разходи. “Ще спрат майчинските ли, за да дадат великденски добавки”, запита Венко Сабрутев.

Това, което очаква той, е акцията в Агенция “Митници” и скандалите в МВР да са една предизборна димка. “Ако Живко Коцев е виновен, защо няма обвинение, а е привлечен като анонимен свидетел”, недоумява Сабрутев.

Парламентарната група на ПП-ДБ вижда още коалиция ГЕРБ-ДПС преди предсрочните парламентарни избори. “Службите работят за ГЕРБ и ДПС като политическите бухалки”, каза още Сабрутев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X