https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЕвропарламентът прие реформа на пазара на електроенергия в ЕС

Европарламентът прие реформа на пазара на електроенергия в ЕС

Домакинствата ще могат да избират между сигурни и променливи цени на тока. Това ще стане с реформа на пазара на електроенергия, която беше приета от Европейския парламент. Целта е цените на тока в ЕС да бъдат по-стабилни и по-достъпни.

Новото законодателство ще гарантира, че домакинствата ще имат достъп до договори с фиксирани цени или договори с динамични цени. А доставчиците няма да имат право едностранно да променят условията на договора, гласи официалното съобщение на Европейския парламент.

В България е предвидено домакинствата да излязат на свободния пазар на ток от края на 2025 г. В Закона за енергетиката вече е записано, че след излизането на домакинствата на свободния пазар, електроразпределителните дружества трябва да им предложат договори с фиксиран срок и фиксирана цена и договори с динамична цена – за абонати с интелигентни електромери, които могат да отчитат потреблението на електроенергия във всеки момент от денонощието. Но от настоящите текстове не закона не е ясно, как ЕРП-та ще успеят да предложат фиксирани цени за домакинствата, ако купуват електроенергия ден за ден на фондовата борса. С приетото от Европейския парламент законодателство донякъде решават този проблем.

От септември 2021 г. насам имаше много високи цени и нестабилност на пазарите на електроенергия, пише в мотивите към законодателните промени. Сред причините за това беше поскъпването на природния газ, от който се произвежда електроенергия, както и несигурността, породена от войната в Украйна. Ниското производство от страна на водноелектрическите централи доведе до допълнително увеличение на цените на електроенергията. Затова промените целят да защитят домакинствата от нестабилни цени.

В момента в Закона за енергетиката е дадена възможност дори при договорите с фиксирана цена на тока за домакинствата да има гъвкав елемент – например цената на тока вечер, когато е най-голямото потребление, да бъде по-висока, отколкото през деня, когато има по-голямо производство на електроенергия от фотоволтаици, а потреблението е по-малко. Законът в момента е написан, така че домакинствата трябва да приемат предложените от ЕРП-то условия и да плащат по-скъп вечерен ток, ако именно такъв договор им предложат. Предстои да видим дали с новото законодателство на Европейския парламент ще дадат възможност домакинствата да плащат фиксирани цени на тока, независимо в кой момент от денонощието решат да готвят или да пуснат прахосмукачка и пералня. Следващата стъпка е законодателните промени да бъдат приети от Съвета на ЕС.

Промените също така гарантират, че страните от ЕС могат да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електроенергия за уязвими клиенти, включително по време на спорове между доставчици и клиенти.

Правителството ще трябва да определи цената на тока за бита от 1 юли. От средата на тази година до края на следващата е преходен период, през който домакинствата ще плащат по фиксирани цени на тока, но електроразпределителните дружества ще купуват електроенергия на пазарни цени. Ако пазарната цена е по-висока от фиксираната, ЕРП-та ще получават компенсации, а ако пазарната цена е по-ниска – ще правят вноски във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

В момента пазарната цена на тока е доста по-евтина от фиксираната, която плащат гражданите. Борсовата цена на сегмента “Ден напред” вчера беше около 92 лв. за мегаватчас, а домакинствата плащат около 146 лв. за мегават час без ДДС и цени за достъп и пренос. Това означава, че засега няма основание за поскъпване на тока от 1 юли, освен ако правителството не реши да фиксира цените на тока за бита до края на годината. През есента и зимата производството на електроенергия от фотоволтаици е по-малко, а потреблението е по-високо, което ще доведе до поскъпване на тока.

Ще бъдат насърчени инвестициите във ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници.

В условията на криза и рязко покачване на цените на електроенергията страните от ЕС ще имат възможност да предприемат мерки, така че да бъдат предпазени битовите потребители от високи сметки, гласи официалното съобщение на Европейския парламент по повод новото законодателство.

В ситуация на много високи цени и при определени условия ЕС може да обяви регионална или общоевропейска криза с цените на електроенергията, което ще позволи на държавите членки да предприемат временни мерки за определяне на цените на електроенергията за малките и средни предприятия и за енергоемките промишлени потребители. Целта е да не бъде допуснато ново рязко поскъпване на тока, както в края на 2021 г. и през 2022 г.

За да бъдат подпомогнати инвестициите в мощности за производство на електроенергия, приетите от Европейския парламент промени предвиждат да бъдат сключвани т. нар. договори за разлика или еквивалентни схеми със същите ефекти. В “договора за разлика” публичен орган компенсира производителя на енергия, ако пазарните цени паднат твърде рязко, но събира премия от производителя, ако цените са твърде високи. Така производителят получава гаранция за цената и за възвръщаемост от инвестицията. Използването на договори за разлика ще бъде разрешено при нови инвестиции за производство на електроенергия от възобновяеми източници или от ядрена енергия.

За да бъде улеснено сключването на дългосрочни договори за доставка на електроенергия ще бъдат създадени регионални виртуални центрове. Те трябва да наблюдават съвкупната цена на тока в съседни страни и да предоставят референтна цена, която да бъде използвана от участниците на пазара за предлагане на продукти за дългосрочни гаранции за цената на електроенергията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X