https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРосен Плевнелиев: България е на никъде. Плащаме милиарди заради политическата нестабилност

Росен Плевнелиев: България е на никъде. Плащаме милиарди заради политическата нестабилност

“България е на никъде. От политическа гледна точка стоим изключително зле – плащаме милиарди от джоба си заради тази политическа нестабилност. Това се повтаря през последните три години, защото властта не знае или не иска да даде правилните решения”, заяви бившият президент Росен Плевнелиев в “Денят започва” по БНТ. Той се включи чрез конферентна връзка, тъй като в момента е в Берлин, за да участва в събитието “Bulgaria wants you”, чиято цел е да върне млади хора от чужбина у нас.

По негови думи българите плащат тежката цена, че потъват в провинциален популизъм. Според Плевнелиев не се вижда никаква идея по държавнически, европейски, работещ начин България да бъде издърпана от политиците до нивото, на което са вече Румъния, Хърватия. Той даде пример и с Чехия, която вече може да се сравнява с Австрия.

По думите му в много отношения можем да се учим от по-развити демокрации, като Италия, Португалия, Гърция, Германия. “Считам, че промените в конституцията с правилни. Живяхме 2 г. в една полупрезидентска република, което не беше правилно”, посочи Плевнелиев.

И допълни, че сега, когато новите промени в конституцията сработват, не бива в парламента да се замерят с компромати, с негативни кампании. “Събудете се, уважаеми български членове на парламента! Кажете на гражданите какво искате да постигнете в Европа. Идват европейски избори. Ако го нямаше ЕС, България щеше да е по-зле от Молдова”, категоричен бе бившият президент.

По негово мнение цялата кампания, която в момента се разгръща, не бива да продължава по този начин – с тежки компромати и тотален сблъсък в Народното събрание. Не можело всичко да се политизира. “Правителството трябва да продължи да върши смислени законопроекти и да работи така, че най-малкото плана за възстановяване, програмите за модернизация, стратегическите промени за България да продължават да се случват”, каза Плевнелиев. Той посочи, че именно заради това на първо място е била цялата промяна в конституцията.

Плевнелиев заяви, че вярва в същестуването и на една друга България – на умерени, европейскомислещи и честно работещи хора, на компании, които успяват и България, която все пак се е развила много през последните 10 години.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X