https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниХаос в световния въздушен транспорт след нападението на Иран срещу Израел

Хаос в световния въздушен транспорт след нападението на Иран срещу Израел

Световните авиокомпании се сблъскаха с прекъсвания на полетите в понеделник (15 април), след като ракетните атаки на Иран и нападенията на безпилотни самолети срещу Израел още повече ограничиха възможностите за самолетите, пътуващи между Европа и Азия, пише Ройтерс.

Нападението на Иран срещу Израел с повече от 300 ракети и дронове, които в по-голямата си част бяха свалени от подкрепяната от САЩ израелска система за противоракетна отбрана, предизвика хаос в авиационната индустрия.

През последните два дни много авиокомпании трябваше да отменят или пренасочат полети, включително Qantas, германската Lufthansa, United Airlines и Air India.

Според Марк Зий, основател на OPSGROUP, която следи въздушното пространство и летищата, това е най-голямото единично прекъсване на въздушния транспорт след атаката срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

“Оттогава насам не сме имали ситуация, в която толкова много различни въздушни пространства да бъдат затворени в такава бърза последователност, а това създава хаос”, е заявил Зий пред Reuters, добавяйки, че смущенията вероятно ще продължат още няколко дни.

Последните проблеми с маршрутите са удар по индустрията, която и без това е изправена пред множество ограничения поради конфликтите между Израел и ХАМАС и Русия и Украйна.

Въздушното пространство на Иран се използва от авиокомпаниите, пътуващи между Европа и Азия, и тези превозвачи ще бъдат ограничени до два жизнеспособни алтернативни маршрута – през Турция или през Египет и Саудитска Арабия, е посочил Марк Зий.

Израел затвори въздушното си пространство в събота (13 април), преди да го отвори отново в неделя сутринта. Йордания, Ирак и Ливан също възобновиха полетите над териториите си.

Големите авиокомпании от Близкия изток, включително Emirates Airlines, Qatar Airways и Etihad Airways, заявиха в неделя (14 април), че ще възобновят дейността си в региона, след като отмениха или пренасочиха някои полети.

Все още не е ясно дали последните размирици ще се отразят на търсенето на пътници, което остава стабилно въпреки продължаващите конфликти в Украйна и Газа, допълва Брендън Соуби, независим авиационен анализатор.

“Ако политическата ситуация и конфликтите продължат да ескалират, в един момент хората ще се притеснят да пътуват, но досега това не се е случило”, подчертава Соуби.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X