https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРосен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с “Боташ”

Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с “Боташ”.

“Това зависи от действията на държавата, не съм виждал официалния доклад, не е приет, там са едни лъжливи и манипулативни твърдения, написани от хора, които са депутати без никакъв опит в енергетиката. Те отказаха да използват специалисти за анализите, въпреки моите призиви. Това е един изцяло политически доклад, атакуват стратегически важен за страната договор и атакуват мен. Крайно време е някой да направи нещо срещу това – този парламент узурпира съдебната власт, узурпира изпълнителната власт, той стана следствие, водят разпити, дават присъди”, каза бившият енергиен министър в студиото на “Денят ON AIR”.

По думите му това не може да се търпи повече.

“Хора като мен, които имат капацитета да се борят, знаят как и имат необходимите ресурси, трябва да го направят, досега избягвах такива конфронтации, защото това вреди и на имиджа на страната. Той толкова е увреден повече, че няма накъде повече. Това, което се говори в медиите, че този договор бил пагубен за страната и стотици милиони щели да заминат, са манипулации и измишльотини”, допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че договорът е абсолютно нормален и стандартен за индустрията.

“Цената е оценена като пазарна, не знам кой казва, че договорът е надценен и т.н. Идеята беше България да се снабдява с неруски газ, ако ние не ползваме терминала в Гърция, който все още не е готов, и терминала в Турция – то такъв газ идва в България? Очевидно от Русия. Те върнаха тенденцията с посредниците. Абсолютно всички държави са казали, че искат да си намалят зависимостта от Русия”, коментира още Росен Христов.

Бившият енергиен министър е категоричен, че този договор върши идеална работа за тези, които са противници на президента и се дава преимущество на посредниците.

“Защо няма комисия, която да разследва “Топлофикация София”? Защо не се разследва какво се случва с ПВУ? Причината е политическа атака, облагодетелстване на посредниците и скриване на истинските проблемите – ПВУ за 8 млрд., оборудване в “Белене” за 2,5 млрд. Как така няма комисии за милиарди, а има комисии за милиони?”, попита той, като припомни, че договорът беше подписан публично и неговият подпис не е върху него.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X