https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБожанов: Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно

Божанов: Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно

Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса показват, че лични лекари искат допълнителна такса за издаване на електронни рецепти. От 1 април те станаха отново задължителни за изписването на антибиотици и лекарства за диабет.

„Надявам се, че случаи, в които пациенти заплащат допълнително за издаване на електронна рецепта, е по-скоро изключение. В нормативната уредба е уредено за какво трябва да бъде заплащано. Затова призовавам пациентите да подават сигнали в НЗОК за такъв тип такси. За да е сигурно, че това е съвсем извън закона, днес внесохме предложение между първо и второ четене по Закона за здравето, че всякакви допълнителни такси във връзка със създаване на електронни здравни записи, в електронната здравна система, е незаконосъобразно”, коментира депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Според него, когато лекарите въвеждат допълнително подобна такса, някои от тях го правят с цел припечелване на допълнителен доход. И добави, че повечето медицински специалисти оценяват трудността да издадат електронна рецепта, което изисква допълнителен разход.

„Удобството на използването на медицинския софтуер е проблем. Не само в България, но и в целия свят. Има какво да се желае. Улеснение би било, вместо с дълги списъци, лекарите да използват шаблони, спрямо еднаквите диагнози. Това може да се автоматизира”, посочи още Божанов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X