https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеРязката промяна на времето влияе на организма, особено на хората с хронични...

Рязката промяна на времето влияе на организма, особено на хората с хронични заболявания

От сряда внезапният студ и дъжд могат да причинят инфаркти, пристъпи на астма, мигрена и обостряне на стомашни язви, предупреждават лекари.

От близо 30 градуса в началото на седмицата температурите ще започнат да падат още във вторник, а в сряда и четвъртък ще достигнат около 8-10 градуса, прогнозират климатолозите.

Рязката промяна на времето влияе на организма, особено на хората с хронични заболявания, обясняват лекарите.

Най-чувствителни са метеопатите.

Тези хора трудно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от най-различни неразположения. Когато промяната е особено контрастна, тя е в състояние да “разклати” и хора, които се усещат в перфектно здраве.

В сряда на много места в Западна и Централна България ще вали дъжд с гръмотевици. Не са изключени и градушки. Има условия за значителни валежни количества. В планините над 2000 м ще превали пролетен сняг, над 2300 м се очаква снежна покривка от 5 до 10 см.

В четвъртък студеният фронт ще достигне Черноморието, където също ще вали и ще гърми, а понижението на температурите ще обхване цялата страна, което е твърде необичайно за тази част от годината. Максималните ще са от 8 до 15-16 градуса.

След 30-те градуса в началото на седмицата в края усещането ще е зимно. Понижението ще е с около 20 градуса.

През пролетта и началото на лятото зачестява проявата на атлантическите циклони, което обуславя и най-изменчивия режим на времето, обясняват метеоролозите. Статистиката сочи, че най-резки промени на времето има през април.

Сривът на температурите може да се отрази на периферното кръвообращение и възбудимостта на нервната система.

Кръвоносните съдове се свиват като защитна реакция

Налягането се повишава, затова е рисково за хипертониците и за предразположените към съдови инциденти, обясни д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ.

Мускулите и сърцето имат недостиг на кислород. Болката и стягането в гърдите е основният признак, че сърцето страда. Хората със сърдечносъдови проблеми може да усетят задух, сърцебиене, слабост и главоболие. Може да се наблюдава повишение на броя на еритроцитите и холестерола, което пък води до риск от образуване на тромби и може да доведе до запушване или стеснение на кръвоносните съдове на сърцето, мозъка и белия дроб. А това са симптоми за инфаркти и инсулти. Затова лекарите съветват хипертониците и сърдечноболните да следят внимателно състоянието си.

Може да се появят световъртеж и прилошаване.

Освен сърдечните заболявания, промяната на температурите обостря астмата и мигрената. През следващите дни се очакват гръмотевични бури, а те също влияят на астмата, коментират специалисти.

Бурята увеличава концентрацията на полени във въздуха, а те предизвикват чести и сериозни пристъпи.

Мигрената се характеризира с главоболие, причинено от свиването или разширяването на кръвоносните съдове в мозъка.

Освен болка в главата пациентите понякога имат гадене, повишена чувствителност към шум и светлина и са без настроение.

Болките в мускулите и ставите, артритът и ревматизмът също се усилват при всяка промяна на времето. Старите травми пък се обаждат като предвестник на температурни скокове и спадове.

Според проучване в САЩ от 2023 г. има връзка между болките и подуването в ставите и промените в метеорологичните условия. Установено е, че жените са по-чувствителни към тях.

Язвената болест и гастритът се обострят с промените в температурата и налягането.

При захлаждане съдовете, кръвоснабдяващи лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, се свиват, което води до недостиг на кислород на тъканите и намалява защитните механизми на стомаха срещу произвежданата от него киселина. Така киселината достига безпрепятствено да нервните окончания, разположени в стомашните стени, и се появява болка.

7-8 часа сън и повече витамини при рязка промяна на времето

Няма лекарства за метеочувствителност, но специалистите дават няколко съвета, с които тялото ще се настрои по-лесно към промяната на температурите.

Старайте се по-често да бъдете на чист въздух.

Втривайте капки лавандулово масло в слепоочията по няколко пъти на ден.

Хипертониците да приемат чай от глог, шипка и арония като профилактично средство.

Приемайте натуралните билкови успокоителни средства.

Спете по 7-8 часа в денонощието. Хората с понижено кръвно налягане се нуждаят от около 10 часа сън, за да възстановят силите си.

Бъдете активни. Това ще ви позволи да тренирате сърцето си и да повишите еластичността на кръвоносните си съдове. Така организмът ви по-лесно ще се приспособява към промените в околната среда. Специалистите препоръчват бързото ходене като идеална профилактика срещу метеочувствителност. Това не би трябвало да предизвиква неприятни усещания – задъхване или сърцебиене. По време на бързото ходене трябва да можете да поддържате разговор и това ще ви ориентира в темпото.

При колебания в атмосферното налягане не наблягайте на мазни месни блюда. В менюто ви трябва да присъстват достатъчно витамини, особено А, С и от В-групата.

Най-добрият начин да тренирате кръвоносните си съдове е контрастният душ. Пуснете топлата вода, постойте под нея 2-3 минути. После увеличете температурата за 1 минута, а после постойте под хладка вода 30 секунди. Според специалистите контрастният душ трябва да завърши с хладка вода. Разликата между горещата и хладката вода не бива да превишава 15 градуса.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X