https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМинистър Цоков: Има карантинирани класове заради коклюш в София

Министър Цоков: Има карантинирани класове заради коклюш в София

“Все още коклюш не се е превърнало в е епидемиологично заболяване у нас, не се развива със сериозни темпове. Засегнатите училища в София са малко повече от пет и по-малко от 10 на брой”, каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков в ефира на bTV.

Той добави, че има карантинирани класове, но не са много.

„Няколко десетки са. Чакаме предписание от РЗИ, че трябва да се карантинират ученици“, обясни Цоков.

Две бебета от Кюстендилско починаха, след като се заразиха с опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

Служебният образователен министър добави, че в училищата в столицата, където има карантинирани класове, е въведена сериозна хигиена.

Той коментира и Националното външно оценяване за 10. клас.

„То става на същата дата, която е планирана – 10 юни. Бяхме подготвени за тази дата. Направихме предварителен анализ, че е най-добре да запазим датата 10 юни, но да започне малко по-късно от 11 часа. Денят е неучебен само за учениците“, поясни проф. Цоков.

Причината за промяната са насрочените за 9 юни избори за национален и европейски парламент. По-късният час трябва да гарантира приключването на работата на изборните секции.

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания.

Математическото състезание за ученици от 4. клас „Математика за всеки“ ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на „Лаборатория за изкуство“ ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас. Състезанието „Ключови компетентности по природни науки (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра.

По думите на образователния министър промените в задачите в матурите са свързани с по-голяма практическа насоченост, за да бъдат близки до живота и практиката.

„Следващата година ще има промяна и за 4. клас, за след 7. клас. Така да се структурират учебните програми, че наистина да бъдат ориентирани към компетентностите“, каза още министърът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X