https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМеглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи, пише “24 часа”, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Самата Плугчиева не е открита за коментар.

Вероятно напускането на Плугчиева е заради казусите в Министерството на външните работи, свързани с предизборната борба и назначаването на служебния премиер и за външен министър.

Главчев и Плугчиева на няколко пъти са спорили по това кой трябва да стане външен министър, след като премиерът реши след по-малко от седмица управление да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Начело на Министерството на външните работи в служебно правителство трябва да бъде поставен дипломат, настоявала Плугчиева до последно, но Главчев не се съобразил с мнението й. Самата тя е отказала да стане министър на външните работи, тъй като въпреки трите си мандата като посланик на България, винаги е била от политическата квота и не може да бъде третирана като кариерен дипломат.

“Има изключително добри кариерни дипломати. Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство”, каза в неделя Меглена Плугчиева в интервю за БНТ.

“Предложени ми бяха министерски постове, които съм отказала. Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит”, допълни тогава тя. Плугчиева разказа, че заради кризата с външния министър в момента България не стои добре в Европа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X