https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМеглена Плугчиева и Кирил Ананиев ще съветват премиера Главчев

Меглена Плугчиева и Кирил Ананиев ще съветват премиера Главчев

Един от най-успешните български дипломати Меглена Плугчиева и финансистът, който прави десетилетия бюджетите на държавата – Кирил Ананиев, ще съветват служебния премиер Димитър Главчев.

Той ще има близо десетима съветници по различни направления, въпреки че щатовете в Министерския съвет от няколко правителства насам в политическите кабинети на министър-председателя и вицепремиера са 34 на брой. Като шеф на Сметната палата, която проверява сметките на всички държавни институции и партиите, Главчев е бил категоричен, че няма нужда от подобен брой назначения.

До Меглена Плугчиева служебният премиер ще се допитва по външнополитически въпроси. Преди месеци завърши посланическият й мандат в Черна гора, а преди това тя оглавяваше българските дипломатически мисии в Швейцария, Лихтенщайн и Германия.

Била е депутат в три парламента, а в кабинета на тройната коалиция на Сергей Станишев бе вицепремиер по управлението и контрола на еврофондовете.

За вицепремиер плюс министър на околната среда Плугчиева бе предложена в несъстоялия се кабинет на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ през 2022 г. Старта на кариерата в изпълнителната власт на варненката е в правителството на Симеон Сакскобургготски като зам.-министър на земеделието, тъй като възпитаничката на Лесотехническия институт е защитила докторат по екология на почвите.

Най-дългогодишният бюджетар на държавата Кирил Ананиев пък ще е съветник по финансови въпроси на Главчев. 4 пъти в различни правителства е бил заместник на финансовите министри, става титуляр в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

В третия кабинет “Борисов” пък бе и финансов, и здравен министър – с идеята да сложи ред във фискалните потоци в тази тежка сфера. През годините е бил и секретар по финансова политика на президента Георги Първанов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X