https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДепутатите приеха на първо четене промени в данъчното законодателство, с които се...

Депутатите приеха на първо четене промени в данъчното законодателство, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби

Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът, внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова, бе гласуван с 95 гласа “за”, трима – “против” и 59 – “въздържал се”.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в доклада.

Освен това установеният законов ред създава допълнителна административна тежест за държавните горски предприятия, която е неоправдана, те, издавайки разрешителните за съответния месец, са задължени да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски и алтернативен данък, се посочва в мотивите си вносителите.

Министерството на финансите по принцип подкрепя законопроекта, се посочва в доклада на бюджетната комисия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X