https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаОкончателно военнослужещите ще получат увеличение на заплатите си с 30% следващата година

Окончателно военнослужещите ще получат увеличение на заплатите си с 30% следващата година

Единодушно и без дебат парламентът прие окончателно промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, според които от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%. Поправките бяха внесени от членове на парламентарната комисия по отбрана с аргумент, че ще дадат предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера.

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение. То ще се изчислява ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данни от Националния статистически институт (НСИ). По същия начин ще се изчислява и базата за определяне размера на основната месечна заплата за най-ниската длъжност на цивилните служители в армията.

Според предлаганите промени месечното възнаграждение на военнослужещите, заемащи ключови длъжности, може да надвишава с до 80 на сто размера на месечното възнаграждение за съответното длъжностно ниво, определено в акта на министъра на отбраната.

Парламентът прие и предложението на “Възраждане”, ако има дефлация и падне средната заплата в страната, това да не се отразява на възнаграждението на военнослужещите.

Според вносителите на законопроекта с увеличението на заплатите ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X