https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

“Боташ” не иска прекратяване на споразумението с “Булгаргаз”

Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Това гласи прессъобщението на Министерството на енергетиката след среща на министъра Владимир Малинов с турския му колега Алпарслан Байрактар в Истанбул.

Визитата на Малинов е по негова инициатива, след като на 19 април Народното събрание му възложи да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания “Боташ”.

Въпросното споразумение беше подписано между “Булгаргаз” и “Боташ” в началото на 2023 г. при активното участие на тогавашното служебно правителство на президента Румен Радев. С него България получава достъп до турските терминали за втечнен газ, с което се гарантира енергийната сигурност на страната, обясняваха тогава държавният глава и неговият кабинет. Условията на държания в тайна договор предизвикаха тревога сред политическите сили и беше създадена специална анкетна комисия, която да го проучи. На 19 април нейният доклад беше обсъден в пленарната зала и последва решението да се търси преразглеждане на договора. Докладът на комисията беше пратен както на националната, така и на европейската прокуратура.

Договорът е с продължителност от цели 13 години. Според неговите условия “Булгаргаз” трябва да плаща всекидневно на турската страна близо половин милион долара такса за достъпа до нейната инфраструктура, където може да се разтоварва и регазифицира до 1.840 млрд. куб. м. втечнен природен газ за България. Дължим тази фиксирана такса, която е двукратно по-висока от цената за капацитет в алтернативни терминали, независимо дали ползваме резервирания от нас капацитет в турските терминали или не. Всъщност, според обясненията на депутатите от комисията ние не можем да го ползваме при никакви обстоятелства – турските терминали приемат до 14 танкера с 1.3 млрд. куб. м. втечнен газ за България, което е половин милиард по-малко от резервирания капацитет.

Освен това, чрез договора “Боташ” получава достъп до българската газопреносна мрежа, при това за ниска такса. Това на практика позволява на турската страна да стане доставчик на нашия пазар при изключително благоприятни условия и да бъде конкурент на “Булгаргаз”. Също така, турската компания може да разпореди да се пренасочат танкерите с газ за България към други терминали, като “Булгаргаз” трябва да поеме допълнителните разходи.

След срещата на Малинов с Байрактар беше съобщено още, че те са възложили “на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X