https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЗлатен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900...

Златен часовник на пасажер от “Титаник” е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба “Титаник”, е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде ВВС. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда.

Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда.

Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява.

Вместо да се евакуира на една от спасителна лодка, видният член на богатото семейство Астор за последно е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пасажер.

Тялото му е извадено от Атлантическия океан седем дни по-късно и в дрехите му откриват изящен 14-каратов златен джобен часовник Waltham с гравирани инициали JJA.

„Астор е известен като най-богатият пътник на борда на кораба „Титаник“ и се смята, че е сред най-заможните хора в света по онова време, с нетно състояние от приблизително 87 милиона щатски долара, което се равнява на няколко милиарда долара днес“, каза аукционерът Андрю Олдридж.

„Малко преди полунощ на 14 април 1912 г. „Титаник“ се удря в айсберг и започва да се пълни с вода. Първоначално Астор не вярва, че корабът е в сериозна опасност, но по-късно става ясно, че потъва и капитанът започва евакуация. Джон помага на жена си да се качи в спасителна лодка номер 4“, допълни аукционерът.

Г-жа Астор оцелява, а тялото на съпруга ѝ е извадено на 22 април, недалеч от мястото на потъването.

„Часовникът е напълно реставриран. Върнат е на семейството на г-н Астор и е носен от сина му. Той е уникална част от историята на „Титаник“, добави Олдридж.

От аукционната къща “Андрю Олдридж” описват общата цена като “световен рекорд” за вещ от потъналия кораб.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X