https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиВулкан изригна в източна Индонезия

Вулкан изригна в източна Индонезия

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна днес и изхвърли стълб от пепел до 3,5 км над кратера, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Изригването, което започна в 00:37 ч. местно време, продължи повече от три минути, каза в днешно изявление служител на контролния пункт до вулкана на северните Молукски острови.

„Молим жителите и туристите в близост до вулкана Ибу да не извършват никакви дейности в радиус от два километра (около кратера)“, добави служителят.

Равнището на тревога, обявено след изригването на вулкана с надморска височина от 1325 метра, остава второ по четиристепенна скала. Не е наредена евакуация след изригването.

Властите обаче призоваха населението да носи маски и очила, когато излиза навън, за да се предпази от сипеща се вулканична пепел.

Индонезийският архипелаг се намира на тихоокеанския “огнен пръстен” – област на интензивна вулканична дейност.

В средата на месеца вулканът Руанг в северната част на страната също изригна и хиляди местни жители бяха евакуирани. А международното летище Манадо, разположено на повече от 100 километра от този кратер, остана затворено за няколко дни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X